Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Imam Budak, Canan Uyar en Hans Jansen

Graffiti 'no excuse for sexual abuse - patriarchy'
Enkele weken geleden kwam ik via Geenstijl te weten over het bestaan van Bahaeddin Budak, docent op de Hogeschool INHolland en cyberimam van de Nederlandse islamitische Omroep. Een Turks meisje van 17 jaren oud had hem gevraagd om advies na te zijn verkracht door haar neef.

Het antwoord van de imam – helaas niet meer terug te vinden op het internet – bevatte elementen als dat het volgens de islam niet de bedoeling is voor een ongehuwde man en vrouw die bijvoorbeeld geen broer en zus zijn om samen in een afgesloten ruimte te verblijven en dat ze aangifte bij de politie zou kunnen doen. Dit laatste zou vanwege de “eer”cultuur echter problemen met de familie kunnen opleveren.

De aandacht voor dit Geenstijl-topic bleef niet onopgemerkt: haar digitale moedjahedien der ‘reaguurders‘ dook erop en vervolgens werd Budak met ongekende bureaucratische voortvarendheid door InHolland ontslagen.

street art sticker 'PNZ' in De JordaanDe ophef en de reactie van de hogeschool begreep ik maar matig. De imam nam de neef immers bepaald niet in bescherming en opperde de mogelijkheid tot het doen van aangifte, hetgeen prima is volgens de Islam. Moslims worden immers geacht zich te houden aan de regels van de landen die zij bewonen, tenzij hun levens bedreigd worden of als de uitoefening van hun geloof onmogelijk gemaakt wordt.

Budak had zich ongetwijfeld mateloos populair gemaakt bij het Geenstijlpubliek indien hij in krachttermen de neef veroordeeld had, bijvoorbeeld middels een opmerking als ‘levend aan varkens voeren’, maar helaas voor hem verzuimde hij dat.

Het volgende mediaslachtoffer in deze affaire was Canan Uyar, hoofd van de vrouwenfederatie van de Turkse religieuze stichting Milli Görüs. Zij noemde op een website Budaks advies gepast:

‘Wat zou Inhollands reactie zijn als dit meisje vervolgens zou zijn verstoten, met dwang was uitgehuwelijkt aan haar neef of vermoord zou worden? Als moslimvrouw sta ik volledig achter zijn advies. (…) Maar dat het schoolbestuur een docent gaat ontslaan omdat hij een vraag beantwoordt met de argumenten uit de Koran en overleveringen is onbegrijpbaar.’ Dagblad DePers citeerde haar en in hetzelfde artikel stelde eerwraakdeskundige Clementine van Eck dat het “heel ouderwets is om de vrouw de schuld te geven van verkrachting.” De schrijver van het stukje en mevrouw Van Eck lijken te beweren dat Uyar het meisje de schuld geeft van de misdaad, terwijl ik dat nergens teruglees in haar opmerkingen.

Het toeval wil dat ik Canan Uyar persoonlijk ken als een open, humorvolle, moderne, zorgzame, hardwerkende en verstandige vrouw en moeder. Met geen mogelijkheid kan ik me voorstellen dat zij het slachtoffer de schuld in haar schoenen zou schuiven en terecht wijst Uyar bovendien op de vrijheid van meningsuiting. Inzake de islam is berichtgeving in media echter veelal kosher noch halal en betonen ‘deskundigen’ zich helaas maar al te vaak hetzerig en soms zelfs kwaadaardig.

Een goed voorbeeld van dit laatste is de bekende Arabist Hans Jansen, iemand die een vrij sterke afkeer lijkt te hebben van het islamitisch geloof. In een niet geplaatste ingezonden brief aan een weekblad stelde ik eens dat Jansen in een artikel (‘Apen en Zwijnen’, HP/De Tijd, 19 november 2004) “een onjuist en erg eenzijdig beeld schetst van de islamitische denker Sayid Qutb en tevens van hetgeen de Koran vermeldt over de ongelovigen.” In een retour-mail noemde hij vervolgens mijn reactie ‘absurd’ en stelde dat het “een moord op de betekenis van de woorden ‘filosoof’ en ‘vrijheid’ is om Qutb als een soort filosoof van de vrijheden zoals Locke af te schilderen.”

Hoewel ik iets meer over de Koran weet dan de gemiddelde leek, zou ik mezelf toch bepaald geen islamoloog durven noemen. Ik voelde me dus enigszins op mijn plek gezet door deze deskundige die zich in toenemende mate in de schijnwerpers bevindt.
sticker boerka Amsterdam burqa

Groot was dan ook mijn voldoening toen mij onlangs een boekrecensie onder ogen kwam van Jansens nieuwste werk – ‘Islam voor varkens, apen, ezels en andere beesten’ (NRC/Next, 6 mei 2008). In het artikel stelt filosoof en Islamkenner Michiel Leezenberg onder meer dat Jansen ofwel allerlei “elementaire tekstuele onderscheiden over het hoofd ziet, maar dan niet deugt als wetenschapper; of hij ze opzettelijk negeert en daarmee welbewust zijn publiek misleidt – wat nog veel erger is.”

DF


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>