Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Broederschap Egypte: ‘mediabeleid leger = duisternis’

sticker beer mond dichtgenaaid Amsterdam 2013 censuur

Zeker in het Midden Oosten is het zaak omzichtig met militairen om te springen, dus kritiek uiten op het ‘mediabeleid’ van de legerleiding zou ik niet direct laf noemen.

Toch levert de Broederschap stevig commentaar op het sluiten van zenders en arrestaties onder journalisten.

(ingezonden brief Metro over corruptie in Nederland)

Metro 2011 -

raids op Salafisten & Aljazeera
Onder andere vijf stafleden van Aljazeera zijn opgepakt tijdens een ‘raid’ op Mubasher Misr channel, vlak na afzetting van president Morsi. Ook drie andere zenders moesten dicht.

Hoewel vier stafleden inmiddels op vrije voeten zijn is directeur Ayman Gaballah nog in hechtenis. Andere persdiensten ontvingen waarschuwingen geen zaken met Aljazeera te doen.

sticker striking justice Amsterdam 2013Baas van de zender Mostafa Souag veroordeelde deze ontwikkelingen en zei dat Egyptische burgers – ongeacht hun overtuigingen – recht hadden op vrije media. “Zenders zouden niet moeten worden overvallen en journalisten opgesloten omdat ze hun werk doen.”

In het noorden van Caïro verhinderden militairen ‘wegens een verlopen vergunning’ dat Aljazeera een pro-Morsi demonstratie kon filmen.

Mubasher Misr zou relatief pro-Morsi zijn net als Egypt25 (eigendom van de Broederschap) dat eenzelfde behandeling kreeg. Ook enkele salafistische zenders moesten hun deuren sluiten.

running man sticker rennende man Amsterdam 2013

politie rent

terugkeer repressie & duisternis
In een persverklaring veroordeelden de Moslimbroeders de militaire aanpak van media en noemde het “een terugkeer naar repressief beleid uit duistere tijden”.

Ironisch bedoelden de Moslimbroeders het waarschijnlijk niet en Orwelliaans evenmin, maar het zijn dan ook spannende momenten voor Egyptische fundamentalisten.

sticker mental mess bomb Amsterdam 2013 Bunny BrigadeHoewel zij zelf niet zo heel verlicht zijn – behalve dan in het verlagen van de leeftijd waarop meisjes kunnen worden uitgehuwelijkt – hebben ze wel een puntje natuurlijk.

‘Stockholm Syndroom’ + liefde voor generaals
Vreemd is ook de aanbidding voor het leger die juist bij veel vrijheidslievende ‘Tahrir-Egyptenaren’ leeft.

Van oudsher bepalen zij feitelijk wat er gebeurt in de politiek en ook hebben generaals grote zakelijke belangen. Tientallen jaren steunden ze dictator Moebarak probleemloos, tot zich een praktische kans voordeed hem voorgoed te wippen.

Terwijl het er dus sterk op lijkt dat de militairen zonder grondwettelijke basis nu nog meer macht naar zich toetrekken om hun duistere imperium te beschermen, lijken miljoenen verheugd dat ‘De Revolutie-Lente’ is gered.

Als een volk zo massaal aan het Stockholm syndroom lijdt zal de aankomende chaos ongetwijfeld uitgebuit worden door terroristen en reguliere bandieten, want daaraan heeft het land bepaald geen gebrek.

DF

Gerelateerd:

BuZa gokt door Egypte-reis niet volledig te ontraden

Moreel moorden in Egypte

Koeweit: politicus al-Barak achter tralies

sticker interviewer microfoon AmsterdamTurkije: ‘zoen-protest’ tegen geitenknuffelaar Erdogan

Egyptische feministe verwerpt positieve discriminatie

Tahrir-aanvallers te paard en kameel vrijgesproken

Moslimbroederschap Egypte schiet in eigen voet

Wadah Khanfar op TED.com

Sayyid Qutb over vrijheid in de islam: ‘Mijlpalen’ (1965)


Tags:        |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>