Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Martijn’ & ‘forced marriage’: botsende grondrechten


De Assense rechtbank bepaalde vandaag dat pedofielenvereniging Martijn verboden moet worden omdat het niet toegestaan is dat “seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen verheerlijkt worden”, zoals op de website kennelijk gebeurt.*

Je kan zeggen dat de rechter zich in deze zaak moest buigen over een botsing der grondrechten, namelijk die van de vrije meningsuiting (van pedofielen) tegenover de lichamelijke integriteit van kinderen. Als je pedofilie propageert op je website bestaat het risico dat dit potentiële daders stimuleert hun ‘instincten’ na te jagen, dus op zichzelf een begrijpelijk vonnis.

Het vervelende echter van zaken als pedofilie en de bijbehorende -seksualiteit is dat ze niet verdwijnen door een verbod op het gedrag, laat staan door het sluiten van een website waar dit aangeprezen wordt. De toch al zwaar onder vuur liggende chat-circuits van pedo’s en hun forums zullen dieper ondergronds gaan, hetgeen (potentiële) slachtoffers niet automatisch baat. Bovendien kan op zo’n relatief ‘transparante’ website als Martijn de politie tenminste nog een beetje toezicht houden.

~ comic ‘Transmetropolitan‘ ~

‘Forced marriage’
Een overeenkomstige discussie speelt op dit moment in Groot-Brittannië inzake ‘gedwongen huwelijken’. Jaarlijks trouwen een kleine 10.000 Brittten tegen hun zin, onder wie veel moslims. Het gaat vooral om jonge ‘vrouwen’ zelfs tot aan de leeftijd van vijf. Gezien de omvang en ernst van het verschijnsel zet de Britse regering er nu een maximumstraf van twee jaar op.

Voorstanders van het aanstaande verbod wijzen erop dat de straf daders en hun medeplichtige familieleden ervan kan weerhouden mee te werken aan deze praktijken. In Australië, België, Duitsland en Denemarken wordt het probleem al op deze wijze benaderd.

Tegenstanders, onder wie Lord Lester van Herne Hill vrezen echter dat het verschijnsel dieper ondergronds gaat en slachtoffers dan moeilijker naar buiten zullen durven treden. Hill zegt dat het huidige strafrecht reeds voldoende aanknopingspunten biedt om de praktijk aan te pakken, aangezien zo’n huwelijk neerkomt op onder andere ontvoering, gijzeling, verkrachting en “alle overige misdadige uitingen die je associeert met het dwingen van iemand in een huwelijk”. Bovendien, zei hij, “is de strafrechtelijke benadering nooit succesvol geweest in de aanpak van maatschappelijke problemen”.

Een bijkomstig technisch probleem is dat bewijslast vaak niet eenvoudig rond te krijgen zal zijn, zeker als geen fysiek geweld is toegepast.

Het is natuurlijk bijzonder triest dat gedwongen huwelijken nog zo veel voorkomen anno 2012, maar ik ben blij dat ik in een beschouwing erover in ieder geval niets meer lees over het ‘botsende grondrecht’ van culturen die deze vorm van slavernij accepteren of zelfs propageren. Zo’n “huwelijk” van een 5-jarige vind ik nog wel wat heftiger dan een betoog op website Martijn.

DF

* een boek als ‘Lolita’ (Nabokov) zou op grond van deze redenering ook verboden kunnen worden.

Gerelateerd:

Medisch-ethische dilemma’s


Tags:        |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>