Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Boedapest: de ‘schoenen aan de Donau’

beeld Boedapest

Als betwist onderdeel in de machtsstrijd tussen oost en west heeft Hongarije het historisch gezien niet makkelijk gehad.

Enige tijd na het overlijden van de laatste koning in 1301 werden de Hongaren deel van het Habsburgers rijk, vervolgens 150 jaar bezet door de Osmaanse Turken en daarna weer ingelijfd door de Habsburgers. Deze laatsten onderdrukten het volk zwaar en de Osmanen schijnen er haast genocide gepleegd te hebben, een beleid dat zij later ook op de Armenen zouden toepassen.

'schoenen aan de Donau' Boedapest 2

In de Tweede Wereldoorlog waren eerst lokale fascisten aan de macht, toen bezette Hitler het land en daarna volgde de Stalinistische dictatuur van het communisme. De Hongaarse opstand hiertegen in 1956 werd hardhandig onderdrukt.

Een land met zoveel herinneringen staat natuurlijk vol gedenkplaten en beelden die je werkelijk op iedere plek in hoofdstad Boedapest kan bewonderen.

gedenksteen ivriet 'schoenen aan de Donau' Boedapest‘schoenen aan de Donau’
Aan een der opvallendste monumenten zou je zomaar voorbij kunnen lopen, zo onopvallend is het op het eerste gezicht. Het betreft paren – van metaal nagemaakte – schoenen uit de Tweede Wereldoorlog, die staan langs de Donau.

Ze symboliseren de joden die hier hun schoeisel moesten uittrekken om vervolgens langs de waterkant op een rij te staan en door lokale nazi’s vermoord te worden. Tijdens de Rwandese genocide van 1994 zou men de rivier Kagera gebruiken om lijken af te voeren.

'schoenen aan de Donau' BoedapestNa de oorlog drongen redelijk wat joden door tot prominente posities in de communistische partij, hetgeen ze vast niet veel populairder gemaakt heeft bij de gemiddelde Hongaar. Hopelijk zal dit monument ‘schoenen aan de Donau’ de mensen tot nadenken stemmen.

DF

Gerelateerd:

Huis van terreur in Boedapest

Armeense geschiedenis: Tatoeages van oma

Hutu’s en Tutsi’s: genocide in Rwanda

 

Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>