Boedapest: de ‘schoenen aan de Donau’
-
30 jan 13
-
0 reacties
Als betwist onderdeel in de machtsstrijd tussen oost en west heeft Hongarije het historisch gezien niet makkelijk gehad.
Enige tijd na het overlijden van de laatste koning in 1301 werden de Hongaren deel van het Habsburgers rijk, vervolgens 150 jaar bezet door de Osmaanse Turken en daarna weer ingelijfd door de Habsburgers. Deze laatsten onderdrukten het volk zwaar en de Osmanen schijnen er haast genocide gepleegd te hebben, een beleid dat zij later ook op de Armenen zouden toepassen.
In de Tweede Wereldoorlog waren eerst lokale fascisten aan de macht, toen bezette Hitler het land en daarna volgde de Stalinistische dictatuur van het communisme. De Hongaarse opstand hiertegen in 1956 werd hardhandig onderdrukt.
Een land met zoveel herinneringen staat natuurlijk vol gedenkplaten en beelden die je werkelijk op iedere plek in hoofdstad Boedapest kan bewonderen.
‘schoenen aan de Donau’
Aan een der opvallendste monumenten zou je zomaar voorbij kunnen lopen, zo onopvallend is het op het eerste gezicht. Het betreft paren – van metaal nagemaakte – schoenen uit de Tweede Wereldoorlog, die staan langs de Donau.
Ze symboliseren de joden die hier hun schoeisel moesten uittrekken om vervolgens langs de waterkant op een rij te staan en door lokale nazi’s vermoord te worden. Tijdens de Rwandese genocide van 1994 zou men de rivier Kagera gebruiken om lijken af te voeren.
Na de oorlog drongen redelijk wat joden door tot prominente posities in de communistische partij, hetgeen ze vast niet veel populairder gemaakt heeft bij de gemiddelde Hongaar. Hopelijk zal dit monument ‘schoenen aan de Donau’ de mensen tot nadenken stemmen.
DF
Gerelateerd:
Armeense geschiedenis: Tatoeages van oma
Hutu’s en Tutsi’s: genocide in Rwanda