Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Blowen & ‘t Handicap Principe

softdrugs sticker Cali Amsterdam 2013 autumn cannabis

“Nooit zal ik meer een joint aanraken, ik ben helemaal klaar met de wiet!”, schalt de sympathieke eerstejaars rechtenstudent ‘Jaap’ – niet zijn echte naam – enthousiast door het koffiehuis in Amsterdam Zuid.

Inmiddels heeft hij een dag of tien geleden het blowen achter zich gelaten en verkondigt zijn boodschap luidkeels aan een ieder die hij in de zaak tegen ‘t lijf loopt en die hij redelijk goed – of zelfs ook maar enigszins – kent, de eigenaar incluis. In plaats van te blowen jogt hij nu tweemaal daags en ik moet zeggen dat hij er bijzonder wakker uitziet in vergelijking met de periode toen hij nog dagelijks een gram of twee wegrookte.

sticker forever young Amsterdam gasmask joint beer 2013Aan het begin van het academisch jaar leerde ik hem kennen, tijdens potjes schaak, domino en Marokkaans dammen. “Ben je al gesjeesd?”, vroeg ik hem na enige tijd wel eens plagend. Of mijn sarren enig effect had op zijn overwegingen om te stoppen, is mij onbekend.

Wel lijkt zijn luidruchtig afzweren van drugs een fraaie illustratie te vormen van een verschijnsel dat biologen vaak het ‘Handicap Principe‘ noemen. Deze theorie over communicatie in het dierenrijk heeft als centraal idee dat de kosten dan wel de risico’s die met het afgeven van signalen gepaard gaan bepalend zijn voor de betrouwbaarheid van die signalen, waardoor ze vaak effectief blijken. Als Jaap zich immers opeens weer blowend in het koffiehuis zou bevinden, zou redelijk massale hoon zijn deel worden.

'joint in balans'

Hoewel signalen in beginsel primair tot anderen gericht zijn, is Jaaps luidkeels afzweren van de verdovende middelen misschien wel vooral een duidelijke waarschuwing aan hemzelf. Een soort zelf ingestelde drempel. Het creëren van eigen grenzen vind ik een overtuigend teken van kracht.

David Frankenhuis
13 mei 2008

Ps:
twee weken na het hierboven beschreven voorval nam Jaap enkele trekjes van een joint, vernielde z’n gsm en belandde in een psychose.


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>