Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Jemen: CIA krijgt blanco ‘jachtvergunning’

sticker urban butterflies mr 176 Amsterdam

De Amerikaanse president Barack Obama gaf onlangs toestemming om strijders in Jemen te doden op grond van hun ‘inlichtingendienst-profiel’ (intelligence signature*). Sindsdien is het kennen van iemands identiteit niet langer nodig en zijn afgeluisterde gesprekken of ‘verdacht gedrag’ voldoende om tot de aanval over te gaan. De militairen krijgen hiermee in feite dezelfde bevoegdheden zoals ze die reeds bezitten in Pakistan, waar het Amerikaanse leger ook nauw samenwerkt met lokale veiligheidsdiensten en met de CIA.

Deze inlichtingendienst gebruikt in haar strijd tegen Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQAP) steeds vaker onbemande maar zwaar bewapende vliegtuigjes. Toen zo’n ‘drone’ eind 2011 in het gebied de Amerikaanse geestelijke en vermeend jihadi Anwar al-Awlaki liquideerde werd de legaliteit daarvan in de VS nog betwist. Was het wel wettig om een Amerikaans staatsburger op de dodenlijst van de CIA te plaatsen?

In ieder geval Andrea Prasow van Human Rights Watch is bezorgd over de uitbreiding van de huidige Amerikaanse operatie, waarvan bovendien de reikwijdte nu reeds onduidelijk is. “De CIA is geen transparante organisatie en het internationaal recht vereist dat wel, als het aankomt om het doden van potentiële strijders.”

De Amerikaanse beleidswijziging lijkt de CIA een soort blanco jachtvergunning te geven, zodat het aantal ‘incidenten‘ met friendly fire en collateral damage kan toenemen. De weerstand tegen ‘de kruisvaarders’ in het gebied zal hierdoor ongetwijfeld groeien, met AQAP en de Amerikaanse wapenlobby als voornaamste profiteurs van de ellende.

David Frankenhuis

* Een artikel in de New York Times spreekt dit overigens tegen.

Tags:        |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>