Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Bizar FSB-complot in Rusland

sticker Tides of deception 2014 July Philadelphia street-art politics

“A paranoid is someone who has all the facts”
William Burroughs

Onlangs las ik dat de Russische veiligheidsdienst FSB een aanslag op een trein tussen Moskou en Sint Petersburg verijdeld had. De terroristen zouden afkomstig zijn uit de opstandige Kaukasus en waren allen gearresteerd ‘met behulp van een informant’. Meer over de achtergronden en details van deze zaak las ik vandaag in een opmerkelijk artikel van de hand van Yulia Latynina. Zij is politiek commentator van Radio Moskou en staat bekend om haar ongezouten meningen omtrent de ‘heersende machten’.

Volgens Latynina lijkt het er sterk op dat het mastermind achter de verijdelde aanslag – Islam Khamuzhev – een FSB-agent was die simpelweg enkele sukkelaars ertoe over had gehaald om hem (zogenaamd) bij een terreurdaad te assisteren.

Vervolgens liet deze ‘informant’ ze in de val lopen en het nieuws over hun arrestatie zou in een klap het imago van de veiligheidsdienst flink boosten, hetgeen ze wel kon gebruiken na onder andere de gruwelijke bomaanslag op het Domodedovo vliegveld begin dit jaar.

Zulke beweringen zouden in een normaler land waarschijnlijk weinig aandacht krijgen, maar veel Russen zullen Latynina ongetwijfeld in haar analyse volgen. De geschiedenis van de FSB – de voormalig werkgever van president Poetin – kent immers vele schimmige episodes en bizarre complotten.

weird mask from India devil

Daaruit bleek steeds dat de organisatie bijzonder weinig oog heeft voor de veiligheid van de bevolking, maar des te meer voor (haar eigen) zakelijke belangen en – vooral – duistere politieke ‘active measures‘ machinaties.

Wellicht de gruwelijkste aantijgingen aan het adres van de dienst betreffen die rond een reeks – meestal nachtelijke – bomaanslagen op woonblokken in diverse Russische steden in september 1999.

sticker Para Amsterdam 2013Deze doodden 293 mensen en verwondden ruim het dubbele daarvan. Er bestaan sterke aanwijzingen dat het hier een klassieke ‘valse vlag‘ operatie van de FSB betrof die de aanleiding moest creëren voor een nieuwe oorlog in Tsjetsjenië.

Tegelijkertijd zou de ontstane massahysterie steun opleveren voor toenmalig presidentskandidaat en ‘hardliner’ Vladimir Poetin. Nadat het parlement onafhankelijke onderzoeken naar de aanslagen blokkeerde en de FSB een kritische jurist jarenlang liet opsluiten, werden beide doelen overigens gehaald.

sticker secret walls Amsterdam 2013

Verder werden journaliste Anna Politkovskaya en ex-FSB’er Alexander Litvinenko, die eveneens de terreur onderzochten, vermoord in 2006 en in beide gevallen lijken de opdrachtgevers zich op te houden in de duisterste spelonken van het Russisch staatsapparaat.

Al met al denk ik dus niet dat Yulia Latynina paranoïde is of haar analyse overdreven vergezocht.

DF

Gerelateerd:

Moscowtimes.com en de Insiders


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>