Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Bende Mexico “verovert” stadje op politie

sticker Cartel Amsterdam
“Om burgers te beschermen moeten Mexicaanse politieagenten
er in de eerste plaats voor zorgen zelf te overleven”
(Rachel Levin, reporter van Aljazeera)

Mexico beleeft al geruime tijd een periode van extreem geweld tussen de veiligheidsdiensten en allerlei criminele bendes, waarvan de drugskartels het bekendst zijn. Drive-by-shootings, onthoofdingen en andere gruwelen zetten de misdadigers in om de autoriteiten en concurrenten op afstand te houden.

Juan Solo 'Sandrinez'

~ ‘Juan Solo‘ ~

Enorme sommen geld die met name in de cocaïnehandel te verdienen zijn corrumperen bovendien de staat, waardoor soms tientallen agenten tegelijk gearresteerd worden nadat gebleken was dat nog slechts hun uniform ze van boeven onderscheidde.

‘wapenstilstand’ bezoek paus
Net als in sommige andere delen van Latijns-Amerika nemen bendes praktisch delen van de staat over zodat afpersing en protectie de plaats innemen van belastingen en politie. Ook gaan criminele topmannen lijken op politici.

Zo bood een van de bekendere bendes in het land – de ‘Ridders-Tempeliers’ – vorig jaar tijdens het pausbezoek aan het land een ‘wapenstilstand‘ aan en werden enkele maanden later tijdens een soort ‘gangster-opstand’ in Guadalajara – de op twee na grootste stad van het land – binnen en buiten de stad door een bende in totaal 22 roadblocks opgeworpen en heerste er alom chaos.

stadje Castellanos “veroverd” op politie
Rond afgelopen jaarwisseling beleefde deze geweldsspiraal een nieuw dieptepunt: gewapende bendes uit Michoacan en Jalisco in midden Mexico verjoegen de autoriteiten uit het stadje Marcos Castellanos waarna ze het enkele etmalen bezetten. Intussen waren twee agenten vermoord en een ontvoerd.

Veel politie-agenten namen vervolgens ontslag, want ze voelden zich ‘out-gunned & outmanned’. Ook worden ze erg slecht betaald in verhouding tot de risico’s die zij en hun familieleden lopen. In plaats van als vertegenwoordigers van de wet functioneren ze eerder als schietschijf voor de bendes. Enkele agenten keerden later terug op voorwaarde dat het leger hun veiligheid garandeert. Inmiddels bemannen militairen een tweetal checkpoints in de stad en helpen ze de politie met het herstellen van de orde.

Juan Solo 'stem op mij' 1Elders in het land ontstaan spontaan groepen ‘vigilantes’ die het recht in eigen hand nemen en de criminelen aanpakken. Huiveringwekkende doch interessante ontwikkelingen die de chaos ongetwijfeld slechts zullen doen toenemen.

DF

Gerelateerd:

The Wintermen: strip over bendes Moskou

Narquitectura: hoe drugsbarons in Mexico wonen

Leger Mexico en drugskartels

Dealers in Rio stoppen verkoop crack

Presidentsverkiezingen Mexico & de kartels

Santiago Meza Lopez: de stoofschotelmaker

De natuur van de staat


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>