Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Bende-oorlog Rusland na dood kingpin ‘Grandpa Hassan’

sticker who shot ya Amsterdam

Uit het ineenstorten van het communisme ontstond een nieuwe ordening, waarbij de afbakening van juridische en territoriale grenzen met veel corruptie en soms ook geweld gepaard ging. Nog steeds kent het moderne Rusland bende-oorlogen op allerlei niveaus.

De laatste 25 jaar kregen de traditionele bendes – de ‘dieven binnen de wet’ die zich ook tijdens het communisme wisten te handhaven – te maken met onmetelijke nieuwe mogelijkheden maar ook met geharde concurrentie. Niet alleen vormden zich allerlei netwerken uit de veiligheidsdiensten maar ook ontstond er een instroom van Kaukasische bendes, onder wie Georgiërs, Kazachen en de alom gevreesde Tsjetsjenen. Onderling bestaan ook weer complexe allianties en rivaliteiten, hetgeen regelmatig resulteert in turf-wars en liquidaties.

Gangland 7

Gangland

De onrust in de onderwereld groeide al na de moord eind 2009 op de oude baas Vyacheslav “Yaponchik” Ivankov – wiens luxueuze grafkist naar verluid met airconditioning was uitgerust – maar nu onlangs zijn Georgisch-Koerdische bondgenoot Aslan ‘Grandpa Hassan’ Usoyan in een kogelregen in Moskou stierf lijkt het hek van de dam.

sticker mark your territory Luke Duke Amsterdam

Kort na de moord sprak de Armeense misdaadschrijver Sergey Galoyan al de vrees uit dat er een bende-oorlog zou uitbreken. Ook bracht Galoyan de moord in verband met lucratieve bouwwerkzaamheden van ruim 80 miljard roebel rond de winterspelen in Sochi waarop Georgische bendes het voorzien zouden hebben.

sticker mofo is dead AmsterdamHoe het ook zij, sinds Usoyans dood werden al diverse van zijn rivalen vermoord. Een van hen – Astamir Gulia, ook wel “Astik Sukhumsky” – was mogelijk een uitdager van ‘Grandpa’. Terwijl Gulia de dood vond in het mini-staatje Abchazië vermoordde iemand dicht bij zijn huis de Azeri Rufat Nasibov en werd Dzhemal Mikeladze – een andere bekende vijand van Usoyan – opgepakt door de notoir corrupte Moskouse recherche.

sticker Hitman Amsterdam

Rovshan Dzhaniyev, een laatste potentiële opdrachtgever tot de moord, zou zijn geliquideerd in Istanboel, hoewel dit ook een vooropgezette poging kan zijn om zich te verschuilen voor de wraak van Usoyans bondgenoten.

Of de bende-oorlog nu ten eind is, is voorlopig onduidelijk. Tariel Oniani, de belangrijkste rivaal van ‘Grandpa Hassan’ is nog in leven en dat zit bepaalde mensen vast niet lekker.

Anderzijds hebben gangsters weinig belang bij oplopend geweld, mede omdat de autoriteiten dan gedwongen worden in te grijpen.

sticker question mark peace Amsterdam

Criminoloog Mark Galeotti spreekt zelfs van een ‘koude vrede binnen de Russische onderwereld’.

DF

Gerelateerd:

Opkomst mafia in VS

Leger Mexico en drugskartels

Rusland & Nigeria: boef boven boef

The Wintermen: strip over bendes Moskou

Poetins corruptie en de Russische volksaard

Bom-aanslag Tel Aviv mislukte liquidatie mafia

De ‘Criminele’ Inlichtingendienst: Zuid-Afrika & corruptie

Red Warrior: stripboek over Spetznaz

Russische maffia in MoscowTimes.com & strip Insiders

Stripboek over communisme: De Jacht


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>