Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Belgische jongeren maken video over pesten

Sticker Gorilla moon 8 arms Budapest

Op mijn tiende verhuisde ik van Maarssen naar Driebergen waardoor ik op een nieuwe basisschool belandde.

Tijdens een van mijn eerste schooldagen werd ik daar – toen de lerares het lokaal verliet – zonder aanleiding fysiek belaagd door een klasgenoot. Al stompend viel hij me aan en in een reflex stond ik op en wist hem met schoppen redelijk op afstand te houden. Niemand greep in en een minuut later was het alweer voorbij.

Toen kort erna de juf terugkeerde leek er geen vuiltje aan de lucht.

Pesten is een niet onbelangrijk maatschappelijk probleem. Het kan diepe en open wonden achterlaten in de psyche van jongeren en zelfs leiden tot zelfmoorden. Zo sprong op 11 december de 15-jarige Fleur voor een trein bij Meppel met fatale gevolgen. Gisteravond hield men een stille tocht ter nagedachtenis en daar maakte men een statement tegen pesten.

taboe
Omdat het verschijnsel zich in België nog steeds in de taboesfeer bevindt, vond een drietal jongeren het tijd voor een ‘kortfilm‘. Jasper Nys (16), Michel Ballings (17) en Yelein Theeuws (17) deden interviews en speelden situaties na om het geheel levendiger te maken.

Uit de korte docu blijkt dat bij deskundigen een richtingenstrijd bestaat over wat de beste aanpak van het probleem pesten is. De een vindt dat daders harder en individueler aangepakt moeten worden, terwijl een ander meent dat je juist slachtoffers moet steunen, bijvoorbeeld door ze weerbaarder te maken.

sticker 'blijf jij ook op school'

‘voedingsbodem’
Een andere optie is de ‘voedingsbodemtheorie‘ zoals je die tegenkomt in de politicologie.

Pesters ontlenen status aan gesar en worden dus ‘gevoed’ door de groep. Als je via voorlichting kan uitleggen dat pesten niet cool is en vaak voortkomt uit onzekerheid bij de pester, kan het zijn dat de ‘sociale beloning’ van pesten vermindert en het verschijnsel dus zijn aantrekkelijkheid verliest.

Pesten heeft hoe dan ook opvallende raakvlakken met verschijnselen die je tegenkomt in parlementen, regeringen en politieke partijen.

Daders hopen hun macht of status te vergroten met behulp van intimidatie, onteigening, intriges, onderwerping, uitsluiting, vernedering en geweld. Micro-politiek in de puberteit!

DF

Gerelateerd:

Symptoombestrijding in het onderwijs

Haaiensafari: leuk boek voor scholieren!


Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>