Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Baris Önder, m’n oud-leerling, is dood

sticker Mobsters RCD 2014 March Amsterdam center gangsters crime

Ik herinner me Baris Önder als een opvallende maar redelijk rustige verschijning. De destijds 15-jarige jongen van Turkse komaf, je spreekt zijn naam uit als ‘Baarusj’, zat op een privéschooltje in de Rivierenbuurt waar ik een klein jaar lesgaf. Zaterdagnacht werd hij op 26-jarige leeftijd vermoord in Osdorp.

Baris was als leerling geïnteresseerd, tamelijk ijverig en intelligent genoeg om in elk geval de havo met succes af te ronden, zo schatte ik hem tien jaar geleden in. Bovenal leek hij de ambitie te hebben om zijn middelbare schooldiploma te behalen.

sticker Chase your dreams pimpaliciousBaris (foto) was betrokken bij diverse incidenten rond onze school, maar niet bij het gebruikelijke kattenkwaad.

Het meest opmerkelijke voorval was een interventie ten bate van een 13-jarig kind dat door een bende loverboys werd belaagd. Het tuig had haar eerder thuis bedreigd en kwam nu stoer doen in de lunchpauze van ons lyceum. Baris moest daar echter niks van weten en toonde als 15-jarige knul niet bang te zijn voor de drie volwassen parasieten die het tienermeisje in hun slavernij-business wilden inlijven. Hij verjoeg het drietal zonder pardon, ondanks het feit dat een van hen een mes vast had.

graffiti gangster Holland Amsterdam 2015 March crime gun

Hoewel iedereen op de school Baris graag mocht, begreep ik uit geruchten dat een criminele carrière wel eens voor hem in het verschiet zou kunnen liggen.

De laatste tien jaar had ik geen contact meer met hem. Toch denk ik regelmatig met plezier terug aan de middagen en ochtenden waarop we ons samen verdiepten in zijn opgaven voor vakken als Geschiedenis en Aardrijkskunde. De jonge Amsterdammer is te vroeg weggerukt uit onze samenleving. Amen.

DF

 

Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>