Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Astronaut Neil Armstrong overleden

sticker astronaut Amsterdam center 2013 September

De Koude Oorlog vochten de grootmachten niet alleen uit op aarde, ook in het heelal was felle competitie. Vooral nadat het de Russen gelukt was om Yuri Gagarin in 1961 de ruimte in te schieten, kon de VS niet achterblijven.
sticker el Gato astronaut Middelburg 2013 September

Toch duurde het nog acht jaar voor Apollo 11 op de maan landde en Neil Armstrong daar de eerste wandeling zou maken.

Naar schatting 600 miljoen mensen – een vijfde van de wereldbevolking – zaten voor de buis en hoorden hem de legendarische zin uitspreken: “het is een kleine stap voor een mens, maar een gigantische sprong voor de mensheid.”

sticker Bunny brigade space rabbit Amsterdam 2013 JP HeijestraatNASA chef Charles Bolden gaf als commentaar op het overlijden dat “zolang er geschiedenisboeken bestaan, Neil Armstrong erin genoemd zal worden.”

Voor de psychologische wedloop van de Koude Oorlog is de ruimtevaart ongetwijfeld van grote betekenis voor de VS geweest, maar ook gaf de maanlanding een boost in het zelfvertrouwen die wel bruikbaar was in verband met de matig verlopende oorlog in Vietnam.

sticker Kosmos astronaut helmet Amsterdam August 2013

“Als het gaat om de race naar de maan wogen politieke belangen misschien zelfs zwaarder dan wetenschappelijke.”

In totaal zouden tussen 1969 en 1973 twaalf Amerikaanse astronauten de maan bewandelen.

DF 


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>