Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Associaties: indoctrinatie in ons onderwijs

“Er zijn veel goede mensen, maar slechte zijn er ook…”

(‘Kleine jongen’)

Regelmatig sta ik nog versteld van de manieren waarop associaties ontstaan. Zojuist deed André Hazes’ Kleine jongen me herinneren aan de middelbare scholiere (15) die me gister enigszins beschaamd – uit schroom voor etnische stigmatisering – vertelde dat ze bepaalde ‘groepjes’ en individuele mannen vaak wel bedreigend vindt. Zo was ze onlangs al fietsend in haar eigen buurtje tegengehouden, omsingeld en op vervelende wijze aangesproken. In diezelfde periode was de broer van haar vriendin ‘van zijn fiets geslagen’ door jongens op scooters, bedreigd en achtervolgd wegens z’n mobieltje.

Ook dacht ik nog vol verbijstering terug aan bepaalde details uit de rechtszaak tegen een man voor wie de term monster zelfs nog een soort compliment zou zijn, de onlangs opnieuw veroordeelde Levi Bellfield. Deze Britse seriemoordenaar (42) telt evenveel jaren als pseudoniemen en kon er niet mee omgaan als tienermeisjes zijn ego kwetsten door zijn avances ‘af te wijzen’. Hij had het vooral voorzien op ‘jonge, rondborstige blondines’ en doodde deze met hamers of bijvoorbeeld door ze te overrijden met zijn auto. Er bestaan aanwijzingen dat Bellfield dertig jaar geleden al betrokken was bij de moord op een meisje van zijn school. De politie beging vele blunders in deze en overeenkomstige zaken.
sticker obey free speech Amsterdam December 2013 amplify your voice

Soms nijg ik ertoe om de scholieren met wie ik werk het ‘hele verhaal’ te willen vertellen, waaruit ik de stukken over Bellfield en soortgelijke ‘predators’ niet wil weglaten: “pas op, er bestaan niet alleen goede mensen op de aarde” (‘en niet alles is wat het lijkt‘). Maar heb ik wel de plicht om jongeren op bepaalde gevaren te wijzen of bezit ik daartoe niet eens het recht? In ieder geval voel ik me altijd wat schuldig erna. Met het beschrijven van bepaalde personen en de door hen begane gruwelen vrees ik ongewild hun jeugdige onbevangenheid te knakken, iets dat aan mijn geweten knaagt.

collectieve dwang voordeel werknemersAl stukken minder beschroomd ben ik met scholieren daar waar het gaat om het bespreken van hun vragen over de relaties tussen het gebrekkig functioneren van overheden en maatschappelijke problemen zoals hangjongeren en de aanpak van seriemoordenaars. Tegelijkertijd vrees ik dat veel jeugd via lesmateriaal blootstaat aan collectivistische indoctrinatie en ik wil ze daar op wijzen. Sommigen, of ze nu wel of niet mijn analyse min of meer accepteren, vinden me ‘para’(noïde) of zeggen met milde spot: “ja maar David, jij vindt alles aan de staat kut.” Ook merk ik dat scholieren maatschappelijke thema’s vaak met een opener blik benaderen dan veel ‘volwassenen’ en erg onafhankelijk (zeker ook van mij) kunnen redeneren. Hun vermogen tot associatie is verhoudingsgewijs bovendien groot want slechts in beperkte mate aangetast door wat de Britse schrijver George Orwell betitelde als ‘crimestop’:

“The faculty of stopping short, as though by instinct, at the threshold of any dangerous thought. It includes the power of not grasping analogies, of failing to perceive logical errors, of misunderstanding the simplest arguments if they are inimical to Ingsoc, and of being bored or repelled by any train of thought which is capable of leading in a heretical direction. In short….protective stupidity.”
(vertaalpoging: “Het vermogen om instinctief te stoppen bij de drempel van een gevaarlijke gedachte. Het verschijnsel omvat de kracht van het niet begrijpen van analogieën, een onvermogen tot het waarnemen van ‘logische fouten’, onbegrip voor de eenvoudigste argumenten als deze vijandig staan t.o.v. de officiële ideologie (Ingsoc = English socialism), en om verveeld of afgestoten te worden door iedere gedachtegang die in een ketterse richting zou kunnen omslaan. Kortweg… zelfbeschermende stompzinnigheid.”)
Europese schoolagenda

In Orwells 1984 was het riskant om bepaalde associaties te leggen en nog steeds heersen in het ‘moderne’ Nederland anno 2011 allerlei zinloze taboes. Velen realiseren zich helaas te beperkt dat het spreken over bepaalde overlast door ‘groepjes’ iemand niet zomaar tot een racist maakt. De voorvechters van dit taboe hebben helaas bijgedragen aan het ontstaan van een maatschappelijk probleem dat alleen nog maar met hard ingrijpen op te lossen lijkt. Helaas zullen er nog dagelijks slachtoffers vallen alvorens de staat überhaupt gereed is om met een serieuze aanpak te starten.

DF


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>