Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Assange interviewt Nasrallah over ‘Syrische Lente’

Assange Nasrallah Russia Today interview 011 smile

“Today, we’re on a quest for revolutionary ideas that can change the world tomorrow.”

Een der meest intrigerende elementen van dit nieuwe tijdperk is het mogen aanschouwen hoe overheden en dergelijke organisaties worstelen met in toenemende mate onbeheersbare, wereldwijde informatiestromen. Door de opkomst van internet, sociale media en een waaier aan idealistische hackerscollectieven lijken de staten hierop hun grip goeddeels te hebben verloren. Bovendien maakt het massale bezit van mobiele telefoons met daarin geïntegreerde camera’s elk mens tot potentieel fotograaf, cameraman of journalist. Je kan ook zeggen dat de technologie nieuwe machthebbers voortbracht, als een soort ‘golf van creatieve vernietiging‘ op politiek gebied.

De onbetwiste ‘koning der anarchisten’ in deze mondiale media-oorlog is mijns inziens Julian Assange. Diverse geheime diensten, politici, bureaucraten, legerleiders en duistere bedrijven raakten door onthullingen op zijn website Wikileaks in de problemen of leden op z’n minst ernstige imagoschade.

Sinds enkele dagen heeft de Australiër bovendien een eigen talkshow op RussiaToday en zijn eerste ‘gast’ was de chef van de Libanese Hezbollah, Hassan Nasrallah. Het woord ‘gast’ staat hier tussen aanhalingstekens omdat de man niet fysiek aanwezig was, maar diverse schermen en tolken schiepen toch een erg helder en genuanceerd beeld.

Nasrallah praat aanvankelijk vooral over zijn jeugd en Hezbollah’s doelen en geschiedenis. Deze hangen natuurlijk nauw samen met de strijd tegen Israël en daarbij geldt volgens hem soms dat ‘simplicity can defeat complexity’. Ook de Amerikaanse ‘ban’ op hun zender Manar TV wordt besproken, evenals geruchten vanuit Wikileaks’ cables over Nasrallah zélf en mogelijke onenigheid binnen Hezbollah.

Een groot deel van het verdere interview betreft de situatie in Syrië. Nasrallah is een der weinige bondgenoten die het regime nog in de regio heeft, terwijl Hezbollah de Arabische Lente in andere landen wél steunde. Assange probeert de Libanees heldere standpunten te laten formuleren en ook de betrokkenheid van buurlanden komt aan bod. Arabische leiders zouden de opstandelingen steunen met wapens en bovendien niet verhinderen dat moordenaars van Al Qaida het land binnenstromen. Nasrallah refereert nog aan de oproep van Ayman al Zawahiri, de sinistere ideoloog van dat terreurnetwerk, “om het land in een slagveld te veranderen.” Hij vreest een burgeroorlog waarbij ‘vooral de VS en Israël garen zullen spinnen’. Volgens hem is de Syrische president Assad zeker bereid tot serieuze politieke hervormingen en Nasrallah verwijt de Arabische leiders en ook de rebellen een gebrek aan geduld. Zélf is hij wegens de ‘diversiteit en gevoeligheden’ binnen Syrië voorstander van een politieke oplossing.

“Certain Arab countries are prepared to go to a political dialogue with Israël for tens
of years non stop, despite everything what Israel did in the region, but they won’t give one
or two years or even just a few months for a political solution in Syria. This is unfair.”

Het grappigst en – in ieder geval voor ruimdenkende agnosten/atheïsten – interessantst aan het interview is misschien wel de ‘provocerende doch niet-politieke’ slotvraag aan de Hezbollah leider en Nasrallah’s antwoord daarop …

David Frankenhuis


Tags:        |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>