Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Hé, stelletje asociale allochtonen!’

sticker 'Softdrugs zou ik het liefst legaliseren' Pim Fortuyn

‘Hé. Ben jij misschien een beetje achterlijk, abi?’

Lichtelijk geïrriteerd kijkt I., de ongeveer 20-jarige Turk die zojuist aangesproken werd als ‘abi’, in de ogen van de eveneens Turkse leeftijdgenoot en taxichauffeur S. Aangezien I. tijdens een serie spelletjes backgammon bepaald niet aan de winnende hand is, sart S. hem een beetje in het café in de buurt van waar ik woon.

Net als de leden van alle volken zijn Turken gemiddeld genomen zeer bijgelovig, zodat naarmate het spel vordert I. steeds fanatieker de dobbels in zijn hand schudt en ze feller op het bord werpt. Als een dobbelsteen op de grond stuitert meent I. de frustratie over zijn pech te moeten ventileren middels een trap tegen het onschuldige kubusje, hetgeen de aanleiding vormt voor de opmerking van S.

sticker 'Turkish head'

Met volle teugen kan ik genieten van dit type zelfspot, waarbij een allochtoon bijvoorbeeld refereert aan Fortuyns meest geruchtmakende uitspraak over het gebrek aan vooruitstrevendheid binnen de Islamitische cultuur. Een postume knipoog naar de ‘Goddelijke Kale’, zoals de eveneens geliquideerde Theo van Gogh hem wel noemde.

Toen enkele jaren geleden de publieke discussie over het woord ‘allochtoon’ weer eens oplaaide, wandelde ik met enkele Turkse jongens voor een potje zaalvoetbal op een donkere herfstavond richting de Jan van Galen-sporthal in Amsterdam-West. Her en der passeerden we vervaarlijk uitziende groepjes Marokkanen en negers en het zou overdreven zijn om te zeggen dat ik me daar erg op m’n gemak voelde. Zachtjes pratend en stoplichten goeddeels negerend liep ik dus zo snel mogelijk richting de plaats van bestemming.

De Turk F. leek mijn strategie te doorzien en toen C. en ik weer ergens door rood wandelden, bleef hij op de stoep achter ons wachten en riep luidkeels over straat: ‘Hé, stelletje asociale allochtonen!’

Hard lachend vervolgden we ons pad naar de sporthal.

David Frankenhuis


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>