Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Anne Frank populair in Japan door ontkenning

Riga Hitlergroet Nazi sticker

Waarom is Anne Frank, waarschijnlijk het beroemdste slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog, zo populair in Japan? Dit komt door het ‘probleem van ontkenning’, blijkt uit onderzoek.

Japanners zouden zich massaal identificeren met de Nederlandse tiener. Het meisje werd via onderwijs, tentoonstellingen, stripboeken en animatiefilms zelfs een prominent onderdeel van de Japanse cultuur, schrijft The Tokyo Times.

sticker stop violence against children Noire Amsterdam 2013

Het kind staat in het westen symbool voor de Holocaust en de verwerpelijkheid van racistische haat, terwijl Japanners haar vooral zien als ‘het ultieme slachtoffer van WOII’. De Franse journalist Alain Lewkowicz beweert dat dit goed aansluit bij het nationale zelfbeeld. “De meeste Japanners zien zich vanwege de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki als slachtoffer van de oorlog, niet als dader.”

Het Japanse leger vormde tijdens de Tweede Wereldoorlog een uiterst wrede bezettingsmacht in grote delen van Azië en was de belangrijkste bondgenoot van Nazi-Duitsland. Lewkowicz: “Japanners denken niet aan de ontelbare ‘Anne Franks’ die hun soldaten tijdens diezelfde periode creëerden in China en Korea.”

DF


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>