Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

“Ambtenaar, treed op tegen ontspoorde collega’s!”

sticker fire your boss Amsterdam 2013

Bij overheden wordt oneindig veel meer ontvreemd en verspild dan bij ondernemingen. De voornaamste redenen hiervoor zijn:

  1. De afwezigheid van concurrentie. Wellicht is het nog min of meer verdedigbaar dat ‘collectieve goederen’ zoals (bepaalde delen van) veiligheid en recht gemonopoliseerd zijn, ook al blijft ‘wie bewaakt de bewakers’ een centraal issue, maar overheden hebben mijns inziens echter hoe dan ook niets te zoeken in sferen als media, wetenschap en bijvoorbeeld kunst. Hiervan kan je de productie en het subsidiëren prima aan individuen, ondernemingen, stichtingen en verenigingen overlaten (zie bijvoorbeeld de fraaie sticker van het ‘Veka-varken’ hierboven).
  2. Het feit dat – via de fiscus – “consumenten” gedwongen bijdragen aan de staat en
  3. De afwezigheid van een eigenaar of duidelijke eigendomsstructuur (zie voor meer informatie: ‘tragedy of the commons‘).

In welvarende tijden zijn de meeste mensen druk met hun ‘eigen zaken’ en – vooral – heeft men in het algemeen meer te verliezen dan te winnen bij het aangaan van de strijd met het indolente bureaucratische apparaat. Terwijl schandaaltjes overwaaien en doofpotten wegebben, lachen sommige politici en ambtenaren in hun vuistjes en trekken ondertussen nog een fles champagne open om de welvaart te vieren. Zonder hun leiding, denken ze, was de voorspoed niet mogelijk dus verdienen ze het.

~ Parool, 12/10/2009 ~

Problemen ontstaan echter als de economie in zwaar weer belandt, hetgeen ook nadelige effecten heeft voor de begroting. Niet alleen zijn zelfverrijking en spilzucht moeilijk van het ene moment op het andere te stoppen, ook vergroot de openlijke corruptie weerstanden tegen de staat en zijn dienaren. Het uitdelen van presentjes om het electoraat tevreden te stellen (‘cliëntelisme’) wordt er natuurlijk ook niet eenvoudiger op als het begrotingstekort groeit.

Toch bestaan er binnen de ambtenarij ook heel redelijke types, ontdekte ik onlangs weer tijdens een borrel. Weinig mensen kende ik er en dus sloot ik me maar aan bij het eerste groepje waarop ik stuitte. Het bleek te gaan om werknemers van de gemeente Amsterdam die allen op dezelfde afdeling werkten. Al snel sneed een van de oudere heren de bezuinigingen aan. Hij stelde dat het huidige beleid de jongere generatie ambtenaren afknijpt en op termijn kon dat de kwaliteit van overheidsinstanties aantasten. Opmerkelijk genoeg zei de man dat hijzelf ruim voldoende verdiende en het werk vond hij nou niet bepaald zwaar.

sticker Veka Vek roze zwijn AmsterdamNa deze en enkele andere verhalen te hebben aangehoord vroeg ik hem en zijn kantoorgenoten – inmiddels zo’n vijf man aan de borreltafel – of zij zich konden inleven in de ‘gevoelens van de gewone burger’. Welhaast dagelijks leest die in media de meest krankzinnige berichten over wantoestanden bij (semi)overheden en “vroeg of laat ‘flippen’ mensen,” zo leek me. “Als ik ambtenaar zou zijn”, ratelde ik door, “zou ik hem soms behoorlijk knijpen van al die verhalen over corruptie en geldverspilling, of er op z’n minst ernstig van balen. Je werkt toch immers bij dezelfde organisatie en dus stralen straffeloze zelfverrijking en bijvoorbeeld wantoestanden rond mensen als Fatima Elatik ook af op jullie.”

“Ja, da’s waar”, zei de man, “maar de rechtspositie van zulke disfunctionele figuren is vaak erg goed geregeld. Ze weg krijgen is doorgaans duurder dan ze laten zitten, helaas.”

Inmiddels beneveld door de drank herinnerde ik me op dat moment de uitspraak van een wijs man, die eens beweerde dat ‘sommige bureaucraten de samenleving uiteindelijk minder financiële en andere schade opleveren als je ze – met volledig behoud van salaris – gewoon tot hun pensioen thuis parkeert’.

DF


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>