Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Aljazeera, de Arabische stem

“Wij Egyptenaren zijn als krijgsgevangenen in de handen van Israëliërs. Een (Israëlische) bezetting zou genadevoller zijn. We willen weten wanneer we bevrijd worden van jullie.

Behoort de politie ons niet te beschermen?”

Het gezicht van de oom van de door Egyptische politieagenten doodgemartelde Ahmed Shabaan toont een mengeling van wanhoop, woede en verdriet over het lot van zijn neef.

Op 6 november werd deze 20-jarige jongen onderweg naar een bruiloft in Alexandrië om niets aangehouden door ‘het gezag’ en – samen met een vriend die nog steeds vastzit – meegenomen naar het beruchte Sidi Gaber politiebureau. Enkele dagen later werd Ahmed in een kanaal dood gevonden, met een opengescheurde buik, kapotgeslagen schedel, uitgetrokken vingernagels en andere sporen van marteling.

Familieleden die een aanklacht wilden indienen tegen de agenten werden in hun eigen wijk beledigd en bedreigd door leden van de ‘veiligheidsdiensten’. Het filmpje over het gruwelijke lot van de jonge Egyptenaar kwam ik tegen via Aljazeera.

Misschien wel het meest bizarre aan het hele verhaal is dat de oom en enkele andere familieleden die op Youtube hun onvrede over het Egyptische regime uitten, inmiddels zélf wellicht al in een kelder onder een politiebureau hetzelfde lot ondergaan als hun dode neef.

(artikel + vertaling van Engels → Nederlands, door DF)

Gerelateerd:

Relatief onafhankelijk nieuws: Aljazeera.net


Tags:        |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>