Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Algemeen en particulier belang

Een der centrale mythen in onze cultuur gaat over algemeen en particulier belang. ‘De overheid streeft het algemeen belang na, dus datgene wat goed is voor iedereen dan wel voor de meesten, en burgers en ondernemingen behartigen hun eigenbelang’, luidt ongeveer de redenering.

Ook al dragen politiek en media deze boodschap het zichtbaarst uit, de wortels van de misvatting worden reeds gezaaid in het middelbaar onderwijs. Niet alleen lesmethoden Maatschappijleer verkondigen dit standpunt, zelfs Arnold Heertje schrijft in zijn ‘Kern van de economie’ dat bij bedrijven die staatseigendom zijn de bediening van ‘het publiek’ op de eerste plaats komt.

Zou de vermaarde hoogleraar de laatste decennia berichtgeving over onmetelijke verspilling, straffeloze corruptie en de uitdijing van bureaucratische waterhoofden gemist hebben? Die onvoorstelbare aantallen raamambtenaren van wie sommigen zichzelf salarisverhogingen en bonussen toekenden waarvoor zelfs bankiers zich schamen zouden?

En dan zwijg ik nog over de immer verslechterende prijs-kwaliteitverhouding van de publieke diensten en het massale misbruik van voorzieningen, waartegen de overheid zelden serieuze stappen onderneemt.

De grap is dat het vak economie welhaast is gebaseerd op de ideeën van de Schotse filosoof en econoom Adam Smith. Kort gezegd beweert hij dat het algemeen belang het best gediend is bij burgers die hun eigenbelang nastreven.

Belastingen, subsidies, veel wetten en monopolies zoals publieke diensten verstoren deze ‘onzichtbare hand’ van het markt- of prijsmechanisme, waardoor welvaart vermindert.

D.Fenestratie


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>