Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Albanees monument Preševo bedreigt vrede Zuid-Servië

monument Presevo Albanians South Serbia

In de films Taken en Taken 2 worden ze uitgebeeld als ijskoude slavenhandelaren die eer en bloedwraak hoog in het vaandel voeren. Meisjes en jonge vrouwen plukken ze zonder scrupules van straat en dwingen ze op gewelddadige wijze de prostitutie in. Hun slavernij-netwerken omspannen heel Europa en alom worden ze gevreesd vanwege hun wraaklust: Albanezen.

Dit Balkan-volkje bestaat vooral uit moslims en bewoont het gebied linksboven Griekenland in landen als Albanië, Kosovo en in aangrenzende delen van Macedonië en Servië.

‘bruidskogel’
Hoewel er absoluut ook verlichte en niet-criminele Albanezen bestaan kan je een redelijk fors deel van dit volk – naar westerse maatstaven – wel echt barbaars of op z’n minst ‘primitief’ noemen. De wapen- en eercultuur in het gebied bijvoorbeeld gaan dermate ver, dat in geval van een huwelijk de vader van de vrouw zijn aanstaande schoonzoon een kogel schenkt. Hiermee moet hij dochterlief doden als ze hem ontrouw is of niet gehoorzaamt.

ivica dacic servische premierOmdat na de ineenstorting van het communisme de militaire depots van Albanië geplunderd werden is er aan vuurwapens bepaald geen tekort. Volgens sommige berichten telt het land er maar liefst vier per inwoner. In bepaalde regio’s heeft de regering dan ook niet veel te vertellen, zeker niet sinds enkele teams van de belastingdienst er ernstig mishandeld werden.

Albanezen als minderheid
Uiteraard is het niet eenvoudig om zo’n op clan-basis georganiseerd volkje te besturen. Ook in buurland Macedonië veroorzaakte de Albanese minderheid in het recente verleden nog grote problemen. Na een opstand in 2001 verkreeg zij er echter in hoge mate recht op zelfbestuur.

De Servische provincie Kosovo – die voornamelijk door etnische Albanezen bewoond wordt – scheidde zich na de bloedige burgeroorlog van 1999 zelfs af van het christelijke Servië. In deze strijd zijn Servische burgers en militairen ontvoerd om vervolgens hun organen op de internationale markt te verkopen, een ernstige schending van het oorlogsrecht. Niet alleen rebellengroepen maar ook hoge politici zouden bij deze morbide ‘handel’ betrokken zijn geweest. Sinds 2008 is Kosovo officieel een onafhankelijke staat.

heibel rond Albanees monument Zuid-Servië
Met name in Preševo en andere delen van Zuid-Servië die grenzen aan Macedonië en Kosovo is de bevolking in meerderheid Albanees, hetgeen zo nu en dan ernstige spanningen oplevert.

sticker in Gun we trust Moyoshi AmsterdamAl tijdens een referendum in 1992 bleek dat deze minderheid zich wilde afscheiden van Servië en tussen 1999 en 2001 voerde men er ook een guerrilla, maar die leidde niet tot de felbegeerde onafhankelijk.

Wel stierven enkele tientallen Albanezen en ter ere van hen is nu een groot monument pal voor het stadhuis in Preševo geplaatst, tot hevig ongenoegen van de Serviërs. Zij beschouwen de overledenen immers als terroristen, terwijl de Albanezen – waaruit het stadje voor negentig procent bestaat – ze juist zien als vrijheidsstrijders. Hun namen staan afgedrukt op de gedenksteen.
citizen Presevo on memorial
De op AlJazeera geïnterviewde Albanese Drita Osmani verloor een neef in de strijd – waarin ze zelf ook meevocht – tegen Servië en voor haar betekent het monument veel:

“We staan erdoor dichter bij de overledenen en het helpt ons aan onze helden herinneren.”

De Servische premier Ivica Dacic daarentegen noemt het monument “een provocatie die moet worden verwijderd, Servië kan niet anders dan hierop reageren”. Hij is toleranter jegens de inmiddels twintig van zulke gedenkstenen die bij wegen of kerkhoven staan, want daar vallen ze minder op.
sticker mesvechten Riga mesgevecht
Skender Destani, een politiek leider van de Albanezen in Preševo, denkt echter niet dat de Serviërs hun dreigement om het monument te verwijderen waar zullen durven maken, “want zo’n actie is niet in overeenstemming met de Europese waarden.” Aangezien Servië hard zijn best doet toegang tot de EU te krijgen is het goed mogelijk dat Dacic vatbaar is voor dit argument en dat de ‘gewapende vrede’ dus gehandhaafd blijft.

Anderzijds startte de Eerste Wereldoorlog op de Balkan en wijst ook de moderne geschiedenis van de regio uit dat men er voor bloedvergieten en andere gruwelen de hand bepaald niet omdraait.

DF

Update: monument is zojuist verwijderd.

Gerelateerd:

Karremans vervolgen? Dan ook Frankrijk

Pedoschandaal Litouwen

Tuig & oppertuig

Vermiste meisjes ‘Taken’?

Armeense geschiedenis: Tatoeages van oma

The Punisher jaagt op pooiers

Helmut Kohl: bemoeienis EU met de Balkan

Misverstand over ‘ideologie’ van Slobodan Milosevic


Tags:        |      |      |      |      |      |   

7 reacties

 1. Ze zijn zeker taai maar de Serven ook , en vrede zal er nooit zijn ,Balkan is het kruispunt van Europa en zo lang de VS aanwezig is in Kosovo (camp bondsteel) zal Servie steeds meer voor Rusland kiezen en het Slavische unie is zeker geen sprookje

  • Ja, Servië hinkt natuurlijk op 2 gedachten: enerzijds lid proberen te worden van de EU maar tegelijk ook de band met de Russen vanuit de Slavisch-orthodoxe cultuur. Ik las dat er demonstraties waren n.a.v. van de verwijdering van het monument, maar geen ernstige ongeregeldheden vooralsnog.

 2. Beste Vukovi,

  ik snap je gevoelens, maar Kosovo krijgt Servië denk ik niet meer terug. Gezien het taaie karakter van Albanezen zou het me ook verbazen als de Servische regering dat zou willen. Denk je niet?

  Vooral hoop ik op een vreedzame oplossing van dit geschil.

  Dank voor je reactie,

  David

 3. Laat ze eerst maar Kosovo terug geven en dan spreken we wel verder over vrede ……..

 4. Ze slopen kerken en kloosters ,grafstenen van de Serven dus dit is 100% TERECHT van de Serven dat ze dit uck rotzooi opruimen

 5. zouden er in de eu standbeelden mogen worden geplaats met nazi leiders nee dus de standbeeld in presevo moet weg en is ook vanochtend op een grotte serviese feestdag joanes de doper vewijderd op de standbeeld staan de namen van de teroristen die door het serviese leger zijn vernietegd en ook door de UN als teroristise organiesatie zijn veklaard

  • Beste Rade,
   Dank voor je reactie.
   Ja, de spanningen lopen vaak nog hoog op in dat deel van de Balkan. Zowel de laatste 20 jaar als tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er gruweldaden begaan en ik hoop op een vreedzame oplossing.
   David

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>