Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Agressie tegen vrouwen op Facebook

  • 07 jan 13

  • MEDIA

  • 0 reacties

sticker stab the princess Amsterdam 2013

Enkele maanden geleden postte een oud-leerling de afbeelding van een jonge vrouw met ontblote borsten op zijn FB-prikbord. De foto was genomen in een kroeg in Amsterdam centrum maar binnen no time had de Facebook redactie hem weer verwijderd.

sticker Vrije Bond anarchistische zelforganisatie Amsterdam

Volgens de richtlijnen van het sociale platform mag je andere gebruikers niet pesten, intimideren of lastig vallen en is het verboden inhoud te plaatsen die haatdragend, bedreigend of pornografisch is, of aanzet tot geweld, of naaktbeelden of nodeloos geweld bevat. Ook mag je Facebook niet gebruiken voor onwettige, misleidende, kwaadaardige of discriminerende activiteiten.

sticker you have one new message AmsterdamToch is het bedrijf opvallend tolerant jegens bepaalde uitingen.

Zo stuitte de Ijslandse Thorlaug Agustsdottir afgelopen Kerst op de pagina ‘controversial humor – men are better than women’. Daar werd ze lastiggevallen door een ‘trol’ en zag vervolgens tot haar stomme verbazing dat een bewerkte foto van haarzelf op de pagina geplaatst bleek.

kampf dem Sexismus sticker AmsterdamAlsof ze ernstig mishandeld was zat haar gezicht onder de blauwe plekken en bloed, met als bijschrift dat ‘vrouwen zijn zoals gras, want je moet ze regelmatig slaan/maaien’. “You just need to be raped”, voegde de trol er nog aan toe.

sticker 'big fucking like', AmsterdamOndanks de ogenschijnlijk opvallende schending van de richtlijnen kostte het Agustsdottir toch nog enkele dagen en diverse meldingen alvorens de pagina verdwenen was. Ze kreeg hierbij hulp van een lokale zender die haar verhaal oppikte en in het nieuws bracht.

Eind 2011 kwam Facebook ook al in opspraak wegens vrouwonvriendelijke inhoud. Indertijd ging het om pagina’s waarop grappen werden gemaakt over onder andere verkrachting. Pas na een petitie met ruim 200.000 handtekeningen en kritische berichten in mainstream media erover werden sommige – maar niet alle – als aanstootgevend aangemerkte pagina’s verwijderd.

make feminism a threat again graffiti AmsterdamFacebook verweerde zich door te stellen dat wat de een kwetst de ander juist vermakelijk vindt. “Wegens een harde grap zal je niet uit een kroeg verwijderd worden en ook niet van Facebook.”

vrijheid is nooit gegeven maar altijd genomen poster

Hoewel grappen over seksueel geweld in beginsel natuurlijk ongepast zijn en ik dergelijke pagina’s op FB ook nooit bezoek, vind ik het toch ook mooi dat dit grootste sociale platform op aarde de vrije meningsuiting hoog in het vaandel voert.

DF

Gerelateerd:

Geklaag over column Koelman is hypocriet

Commerciële reclame grapt over dictators

Private censuur in NL: reaguurders

Martijn & forced marriage: botsende grondrechten

Citaat Petronella Moens over vrije meningsuiting

Marmolak: Iraanse censuur geniaal omzeild


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>