Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Afslachting mijnwerkers Zuid-Afrika bedreigt stabiliteit

sticker smash police oppression Amsterdam center January 2014 cuffs

De schietpartij bij Marikana kostte minstens 34 mijnwerkers het leven en brengt ongelijkheid en spanningen in Zuid-Afrika aan het oppervlak.

De schokkende beelden van politie die volautomatische wapens seconden lang inzet tegen een groep stakende arbeiders lijken haast op een soort chaotische massa-executie. Ook al waren veel stakers bewapend, toch springt het gebrek aan professionaliteit bij de autoriteiten eruit. Zelfs als ze beschoten worden zoeken agenten geen dekking en bestaan er tegenwoordig bijvoorbeeld geen traangas of desnoods rubber kogels?

sticker roots culture Africa AmsterdamDe radicale voormalig voorzitter van de ANC-jeugdliga, die nog steeds immens populair is bij de armen, zegt over de schietende demonstrant (zie filmpje al-Jazeera): “ze beweren dat hij de eerste was die schoot, maar zelfs als dat waar is, dan hadden ze geen recht om terug te schieten.” Hij vindt dat de mijnen genationaliseerd moeten worden en roept president Zuma op om af te treden, “want hij heeft onze mensen vermoord.”

Nobelprijs-winnares Nadine Gordimer vraagt zich in verband met ‘het incident’ – zoals de president het noemde – af waarom Zuma niet onmiddellijk terugkwam van zijn trip naar Mozambique. “Waarom pakt hij niet gewoon een van zijn privé-vliegtuigen om hier de situatie op te lossen?”

Ten dele wijt ze de huidige sociaal-economische problemen van de arbeiders aan het feit dat na de overwinning op de Apartheid door het ANC weliswaar raciale ongelijkheid aangepakt is, maar dat economische verschillen nog steeds immens zijn. Ze eist daarom ook dat de eigenaren van de mijnen zich publiekelijk verklaren over de erbarmelijke levensomstandigheden van hun arbeiders en – vooral – hoe ze deze willen gaan verbeteren.
poster wat is democratie waard als je je baas niet kan kiezen

Het hoofdredactioneel commentaar van ‘Sowetan’ betwijfelt eveneens of er überhaupt iets veranderd is sinds 1994, of dat het systeem nu simpelweg ‘een andere vermomming’ heeft. “Het regime van de Apartheid behandelde mensen immers ook als objecten.”

DF

Gerelateerd:

Meisjesbendes & de politisering van criminaliteit

Politieagenten op Zuid-Afrikaanse boerderij


Tags:        |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>