Actie tegen herrie GVB: brief aan buurt

-
29 jan 16
-
0 reacties
Nachtrust terugkrijgen op dit plein?
Bent U, net als ik, ‘klaar’ met geluidshinder ‘s nachts op en rond het Roelof Hartplein door onderhoud aan het tramspoor? Steun dan dit buurtinitiatief!
Mijn naam is David en ik woon in een appartement boven de bieb. Onlangs startte ik een campagne om mijn nachtrust terug te krijgen van het GVB en de gemeente. Daar denkt men dat met hun ‘ontheffingen’ alles (herrie van drilboren, lassen, mokers, zagen, vrachtwagens, generatoren) zomaar is toegestaan in deze buurt, op welk tijdstip dan ook. Maar, beste buren, ze hebben ongelijk.
Ten eerste zegt de wet dat zulk luidruchtig werk niet is toegestaan tussen 23.00 en 7.00 uur. Reden hiervoor is dat het zeer ongezond is om mensen langdurig met lawaai uit hun slaap te houden.
Ten tweede ondertekende de Nederlandse regering Wereldgezondheidsorganisatie-verdragen inzake geluidsoverlast. Lokale (semi)overheden staan zeker niet boven internationale afspraken.
Ten derde: dit is toch ons buurtje. Wegdek en rails worden onderhouden van onze belastingen, dus is het helemaal prima als wij reële eisen stellen, zoals kunnen genieten van onze nachtrust.
Via media als het Parool en mijn eigen site (http://poliziek.info/ / tag GVB) stel ik sinds enige tijd de wanpraktijken van het ov-bedrijf aan de kaak. Ook diende ik een klacht in bij de Amsterdamse ombudsman en ben ik een WOB-procedure gestart naar de gang van zaken bij het bedrijf.
Tot dusver lijkt het er sterk op dat de ambtenaren nooit politieke toestemming kregen voor de nachtarbeid midden in onze woonwijk. De juridische onderbouwing van de vergunningen is dan ook uiterst wankel, waardoor het ambtelijk handelen mogelijk zelfs een onrechtmatige daad oplevert. Daarom schat ik in dat een golfje van slechts enkele tientallen klachtenbrieven de nachtelijke werkzaamheden in onze wijk definitief tot een halt kan brengen.
Hier kunt U de betrokken ambtenaren van GVB / gemeente ondervragen over hun acties:
Via de website van de gemeente (https://www.amsterdam.nl/gemeente/college/burgemeester/contact/mail_aan_vdlaan/) kunt U heel eenvoudig de betrokken ambtenaren telefonisch en per mail vragen stellen over hun onrechtmatige gedrag. Ook Esther Hesp (Klachtencoördinator Metro en Tram) hoort uw klachten graag aan (metro.tram@amsterdam.nl / Gemeente Amsterdam / T 020 470 4070).
Ik zou het erg waarderen als u mij uw correspondentie met de instanties door mailt.
Met vriendelijke groet en een goed weekend toegewenst!
David Frankenhuis