Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Abortus in Rusland

graffiti woman HA girl wall-paint Amsterdam

In 1965 schreef de Egyptische filosoof Sayyid Qutb dat “het Marxisme op het veld van de diverse denkbeelden is verslagen (…). Deze theorie is in zijn geheel in strijd met de menselijke natuur en haar behoeften.” (Mijlpalen, pagina 5)

Natuurlijk was hij niet de enige die dit constateerde, ook bijvoorbeeld de leiders van de Oost-Duitse dictatuur ten tijde van het communisme begrepen dit goed. De onvrijheid daar was dermate schrijnend dat veel mensen geen andere uitweg zagen dan zelfmoord. De film ‘Das Leben der Anderen’ beeldt meesterlijk uit hoe de statistieken hierover de partijleiding voldoende verontrustten om ze na 1977 niet meer te publiceren.

sticker all communists are bastardsQua oppervlakte het grootste communistische land ooit, de Sovjet Unie, bestaat al ruim twintig jaar niet meer, maar opvolger-staat Rusland heeft nog immer te kampen met de miserabele nasleep ervan. Het meest opvallende hieraan is waarschijnlijk de reusachtige daling in het geboortecijfer van Russische vrouwen, die samenhangt met een zeer vrije - ‘Soviet style’ – wetgeving rondom abortus en misschien ook met gebrek aan vertrouwen in de toekomst.

Dat dit het reusachtige land op termijn diverse problemen gaat opleveren was demografen al langer duidelijk. Volgens sommige waarnemers bedreigt de situatie zelfs vraagstukken zoals die van de nationale veiligheid. Alleen al wegens demografische factoren zijn de plannen van Vladimir Poetin tot het oprichten van een parallelle veiligheidsstructuur vroegtijdig afgekraakt.

sticker baby navelstreng Amsterdam

Deze ‘nationale garde’ zou direct onder het gezag van de president vallen en wordt groter dan het reguliere leger. Volgens de journalist Alexander Golts komt het idee voort uit Poetins angst voor het Russische volk. Het is overigens nog onduidelijk of het een serieus plan betreft of een hoax, ‘uitgelekt’ door onzekere siloviki uit de kliek rond de sinistere (ex)KGB tsaar.

Hopelijk zullen de demografische en militaire verschrompeling van Rusland de voorzichtigheid van het leiderschap stimuleren, in plaats van dat dit ze zal aanzetten tot nationalisme en de inzet van nucleair geschut. Mede met het oog hierop lijkt het me verstandig als westerse politici en diplomaten een constructief beleid voeren ten opzichte van dit fragiele land.

DF


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>