Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Aanvallen salafisten op soefi-heiligdommen Libië

moskee - Los Angeles

Bulldozers vernietigden gister op klaarlichte dag de grote Sha’ab moskee in Tripoli, die ook graven van soefi moslims bevat. Een groep salafisten arriveerde en – toen na een korte schermutseling met de politie de aanvallers te talrijk bleken – begon aan de sloop. De autoriteiten lieten ze hun gang gaan en sloten het gebied af ‘om te voorkomen dat het geweld zich zou verspreiden’. Wat achterbleef waren open graven te midden van een ruïne.

Een dag eerder waren soefi-heiligdommen en een historische moskee-bibliotheek in de stad Zlitan verwoest door een soortgelijke bende. Salafistische moslims beschouwen soefi’s als ketters, die afgodsbeelden en graven aanbidden.

Mohamed al-Magariaf, hoofd van het Libische Nationale Parlement, veroordeelde de aanslagen scherp. “Deze aanvallen zijn onacceptabel en in strijd met onze religie, tradities en wetten.” Ook beweerde hij dat enkele terroristen lid van de veiligheidsdienst waren en voorheen meevochten tegen Khadaffi.

De relatieve chaos in het land zorgt voor een massale verspreiding van wapens en ongeregelde bendes, maar dat heeft niet alleen nadelen. Toen vrijdag in Zlitan het heiligdom van de 15de eeuwse geleerde Abdel Salam al-Asmar werd aangevallen en de gelovigen er werden beschoten, waren het uiteindelijk de salafisten die een stevig pak slaag kregen. Diverse werden er gedood en gevangen door de soefi’s.

 DF

Gerelateerd:

Feminisme in Tunesië

Sjiieten Pakistan beginnen ‘t te begrijpen

Moreel moorden in Egypte

Diversiteit bij islamisten en islam-experts

Khaddafi’s laatste uren


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>