Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Brief over hinder door werk aan tramrails

train-sticker

(e-mail aan een gemeente-ambtenaar, 17 november)

Beste mevrouw X,

Naar aanleiding van ons telefoongesprek gisteren, over het lawaai van de nachtelijke werkzaamheden die het GVB regelmatig aan de tramrails op het Roelof Hartplein en daar vlakbij (brug Ceintuurbaan) laat verrichten, zend ik u nu deze mail. Alvast veel dank dat u hem doorstuurt naar de persoon die hierover gaat.

Mijn klachten zijn de volgende:

(1)
Jaarlijks zijn er 4 – 7 perioden waarin er gemiddeld per periode zo’n 2 à 3 weken lang, zes nachten per week, wordt gewerkt aan de tramrails en aan de betonnen platen (baanplaten) daartussen. Dit door het GVB aangekondigde werk start na middernacht en gaat door tot een uur of 5.00 à half 6. Volgens de wet mag er in woonwijken echter niet gewerkt worden tussen 23.00 uur en 7.00 ‘s ochtends, om begrijpelijke redenen. Meestal gaat het om het lassen en slijpen van de rails, soms wordt er echter ook met mokers en zelfs drilboren gewerkt. Hoe het ook zij, gedurende dergelijke perioden slaap ik nauwelijks, hooguit 1 of 2 uur per nacht (en soms helemaal niet), iets dat geldt voor diverse pleinbewoners die ik ken – zowel binnen als buiten het gebouw waarin ik woon.

Zulke perioden vormen daarom een zeer ernstige aanslag op mijn fysieke gezondheid, dagelijkse werkzaamheden, sociale leven en psychische stabiliteit. Binnen mijn optiek worden mijn grondrechten dus regelmatig ernstig geschonden door het GVB en is het niet meer dan logisch dat het bedrijf deze semi-permanente onrechtmatige daad onmiddellijk staakt. Dit is nu eenmaal geen industrieterrein maar een woonwijk.

Uiteraard deed ik hierover navraag bij de gemeente Amsterdam maar daar beweert men dat er ontheffingen / vergunningen zijn afgegeven voor de werkzaamheden. Echter, deze ontheffingen / vergunningen waren verstrekt door ambtenaren van de gemeente, terwijl het uiterst onwaarschijnlijk is dat die mensen daarover op eigen houtje kunnen besluiten zonder voorafgaande toestemming van de gemeenteraad. De ambtenaren met wie ik erover correspondeerde konden mij helaas niet vertellen of er ooit politieke permissie voor dergelijk werk verleend is en, zo ja, wanneer..

Dat lijkt me ook onmogelijk, want op die manier en gedurende zo’n lange periode uit je slaap gehouden worden komt (medisch-juridisch gezien) neer op foltering dan wel toebrenging van ernstig letsel. Ik ben min of meer ten einde raad, dat is de reden waarom ik u schrijf en een beroep doe op uw menselijkheid, juridische kennis en op uw gezonde verstand.

Mocht de toestemming van de gemeenteraad wél bestaan, dus dat de politici zulke overlast (met twee tot drie weken nauwelijks slapen tot gevolg) kennelijk acceptabel vinden, dan zou ik graag weten wanneer en door welke partijen dat is besloten, en een kopie van de notulen van die Raadsvergadering ontvangen. Als die politieke permissie ontbreekt, ga ik ervan uit dat zulk werk in de toekomst niet meer ‘s nachts in deze wijk zal plaatsvinden, of dat u een collega kan inschakelen die regelt dat het nachtwerk per direct stopt. Mijn dank is alvast groot.

(2)
Het GVB laat, afgezien van het hierboven beschreven periodieke nachtwerk, ook regelmatig kleiner onderhoud aan de rails en aanverwante structuren (o.a. tramhaltes / stoepen) verrichten. Dit wordt niet aangekondigd, en start soms om half een, en een andere maal 3.00 in de ochtend, of wanneer ze willen eigenlijk. Ook dit werk sloopt mijn nachtrust en zou ik dus graag zien ophouden.

Oplossing:

Het werk kan prima overdag verricht worden. Dan vervangt het GVB gewoon tijdelijk een tram door een buslijn. Immers, overal in de stad liggen naast trambanen de wegen waar auto’s rijden. En daar passen bussen ook gewoon langs. Dat komt qua logistieke inspanning neer op het regelen van enkele tijdelijke bushaltes plus een paar bussen, die dan enkele dagen op die route rijden. Extra voordeel van werken overdag is dat per dag zo’n driemaal zo lang gewerkt kan worden als nu, waardoor het werk veel sneller af zal zijn. Dit organiseren lijkt me voor het GVB een fluitje van een cent.

Als u nog vragen hebt, dan hoor ik die graag.

Met vriendelijke groet,

David Frankenhuis


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>