Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

1984: internet & de staat

sticker L'oeil insipide terrorisme visuel Amsterdam 2013

In het boek ’1984′ van George Orwell beloert Big Brother – het symbool van de almachtige en alwetende staat – mensen vanaf cameraschermen op straat en in hun huizen. Met zijn indoctrinatie en nationalistische propaganda vormt deze wrede leviathan een goed voorbeeld van wat filosoof Nietzsche de ‘nieuwe afgod‘ (en een ‘koud ondier’) noemde.

Orwell '1984', 'war = peace freedom = slavery ignorance =  strength'Ook al lijken ideeën zoals die van bovengenoemde auteurs misschien afschrikwekkend, toch geeft het internet staten inmiddels de ‘tools’ in handen om te monitoren tot vrijwel in de schedels der onderdanen. Zeker nu er in onze ”democratische rechtsstaat” nauwelijks meer een rechterlijk stempeltje te pas komt aan het aftappen van dataverkeer door de politie en andere ‘diensten’, lijkt sprake van een verontrustende trend.

sticker street art eye Amsterdam oogbol

Het gaat niet alleen om e-mails, sms’jes, foto’s, filmpjes, links en andere bewust geproduceerde of verzonden items, ook bezochte websites, sociale netwerken en op de pc zelf opgeslagen bestanden kunnen de autoriteiten zonder veel moeite onder de loep nemen.

Sommigen vinden dit noodzakelijk in verband met de strijd tegen kinderporno en terreur, terwijl anderen denken dat staten dit argument misbruiken om hun macht te vergroten.

'fingerprint from the age of 12', Amsterdam, Holland

Wie er gelijk heeft weet ik niet, maar vaststaat dat ik – zoals ongetwijfeld miljarden anderen wereldwijd – mij het leven zonder ‘www’ nauwelijks meer voor kan stellen. Alleen al de fascinerende veranderingen die permanent in het digitale landschap rondom de internaut plaatshebben, zonder dat hij die aangekondigd zag of ze tot prijsverhogingen leiden.

sticker 'urban butterflies mr 176', AmsterdamZo kopieer je tegenwoordig op de site van www.moscowtimes.com met het artikel direct ook de bijbehorende url. Dat scheelt weer enkele malen klikken indien je het verhaal als document op je harde schijf wil opslaan. Ook merkte ik dat de Facebook-page van Kwikfly (https://www.facebook.com/KwikFlyLive) een creatieve doch praktische applicatie gebruikt om foto’s aan voordelige reizen te linken en bijvoorbeeld AT5.nl heeft een prettig werkende plug-in voor het koppelen van geüploade* foto’s aan de locatie waar je ze maakte middels een plattegrondje.

De wereld is in veel opzichten gedigitaliseerd en voor mij wegen voordelen oneindig veel zwaarder dan de potentiële nadelen. Laat kwaadwillenden maar spioneren en saboteren, de trend is hoe dan ook gezet!

D’aivd Frankenhuis

* dit woord bestaat

Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>