Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Wadah Khanfar op TED.com

“The future has arrived, and the future is now”

Zelden was ik zo onder de indruk van iemands verhaal als na het aanhoren van de toespraak van Wadah Khanfar, directeur van Aljazeera, op TED.com.

Hij bespreekt daar niet alleen de recente gebeurtenissen in Noord-Afrika en het Midden Oosten, ook presenteert hij een historische en persoonlijke schets van de regio en een brede visie op de situatie tussen oost en west, die beleidsmakers wereldwijd niet zouden mogen negeren.

sticker Ted Amsterdam 2012 bij WTC

Hij begint zijn speech met het vertellen over zijn tijd als journalist tijdens de Afghaanse en Iraakse oorlogen en legt daarbij uit welke nadelen er kleven aan buitenlandse interventies.

Vooral om die reden is hij bijzonder blij dat de machtswisselingen in Tunesië en Egypte van binnenuit kwamen, en dat het geweld dat erbij nodig was vooralsnog minimaal te noemen is.

Daarnaast legt hij grote nadruk op de rol en vooral ook de moed van de jongeren die het waagden om de knuppels, waterkanonnen en zelfs kogels van de ‘veiligheidsdiensten’ te trotseren.

De jeugd is volgens hem op dit moment veel belangrijker voor de regio dan de ‘politieke, intellectuele, culturele en ideologische elites’.

sticker 'illuminati pyramid eye'Verder steekt hij de draak met de complottheorieën van de leiders, dat de opstanden bijvoorbeeld geleid zouden worden vanuit Tel Aviv of Washington, of dat agenten van Al-Qaida achter de onlusten zouden zitten. De verdreven leiders (de ‘corrupte elite’), van wie hij al zo’n 40 jaar lang vreesde dat hij nooit meer andere gezichten op het pluche zou zien, zijn volgens hem “zelfs de macht van de misleiding kwijt”.

Ook interessant is zijn visie op de nieuwe media en technologie in dit soort situaties:

“Aljazeera was banned from Tunisia for years and the government did not allow any Aljazeera reporter to be there, but we found that these people in the streets, that all of them, are our reporters, keeping our newsrooms with pictures, with reviews, and with news”.

Toen iemand hem enkele weken geleden belde vanaf het Tahrir-plein in Cairo kreeg hij het volgende verzoek:

“we appeal to you not to switch off the cameras! If you switch off the cameras tonight there will be genocide, you are protecting us by showing what is happening at Tahrir-square.”

Vervolgens voelde Khanfar de verantwoordelijkheid om zijn journalisten ter plaatse te bellen met de boodschap:

sticker Free Egypt LN Amsterdam kunst“make your best not to switch off the cameras at night, because the guys there really feel confident when someone is reporting their story, and they feel protected as well, so we have a chance to create a new future in that part of the world.”

Voor de toekomst ziet hij veel positieve mogelijkheden, zeker als de westerse regimes en populaties bereid zijn om hun visie op de regio te wijzigen:

“Security and stability of authoritarian regimes cannot create but terrorism, and violence en destruction, let us accept the choice of the people, let us not beg and choose who we would like to rule the future, the future should be ruled by people themselves.”

DF


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>