Voorlichting pesten op school risicovol
-
04 mrt 13
-
0 reacties
Pesten lijkt op roken in de zin dat het onwenselijk is maar ook vrijwel onuitroeibaar.
In het onderwijs lijkt pesten het ernstigst, vooral ook wegens de relatieve kwetsbaarheid van jongeren.
Zeker in het digitale tijdperk is er voor sommigen geen ontsnappen meer aan en in extreme gevallen kan het leiden tot zelfmoord en doodslag.
Een andere overeenkomst tussen roken en pesten is dat voorlichting door de overheid wel eens contraproductief zou kunnen werken.
Kinderen beginnen immers niet met roken omdat die eerste peuk nou zo ontzettend goed smaakt, maar eerder omdat het stoer is want verboden door de wet. Als je al op je twaalfde een pakje Marlboro weet te bemachtigen dat je pas op je zestiende mag kopen, nou, da’s wel stoer natuurlijk!
De middels accijns opgehoogde prijs verhoogt wellicht slecht de status van de bezitter in de ogen van zij die daar vatbaar voor zijn. Puberteit veroorzaakt rebelsheid, aan de natuur verander je niks.
effect voorlichting op pesten
Hoewel pesten uit allerlei facetten bestaat, gaat het normaal gesproken om tegen een (of enkele) scholieren gerichte daden en uitspraken met als doel de eigen sociale status te verhogen.
In plaats van zelf iets te bereiken qua cijfers, kunst of sport trappen pesters ‘omlaag’ naar klasgenoten.
Psychologische, materiële, sociale en fysieke schade bij slachtoffers is hoofdzakelijk een zeer vervelend bijproduct van dit pestgedrag. Uit recent onderzoek bleek bovendien dat – ondanks de extra aandacht ervoor – pestgedrag door scholieren toeneemt.
Paradoxaal genoeg zou overheidsvoorlichting over pesten wel eens eenzelfde effect kunnen hebben op pesten als op roken, namelijk dat het een stimulans ertoe vormt. Zeker in scholen waar het docentencorps de dominante boeven niet strak onder de duim houdt kan het situaties zelfs verergeren.
Voorlichting over pesten vestigt immers primair de aandacht op het slachtoffer, iets waarop zo iemand in het algemeen niet zit te wachten. Ook afkeuring door de overheid kan pestgedrag stimuleren in plaats van remmen, dus kan men het geld misschien beter besteden aan onderwijsvernieuwing.
Gerelateerd:
‘Propaganda overheid werkt vaak averechts‘
‘Docenten Indonesië vrezen indoctrinatie‘
‘Belgische jongeren maken video over pesten‘
‘Privacy leerlingen VS bedreigd door Satan‘
‘Symptoombestrijding in het onderwijs‘
‘Belemmert de overheid integratie van Marokkanen?‘
‘Vrouw-van-de-straat: seksuele intimidatie in België’
‘Overheid zélf oorzaak schoolverzuim rond zomervakantie!‘