Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Virtual defection’: de Mossad in Iran

sticker no allies no friends no surrender Amsterdam 2013
Als je woont te midden van vijandige staten is militair overwicht op buurlanden letterlijk van levensbelang. Daarom beschikt de staat Israël niet alleen al tientallen jaren over kernwapens, ook heeft haar veiligheidsdienst ‘Mossad’ sinds lang de reputatie relatief grondig te zijn.

Zo was deze onlangs nog nieuws toen Majid Jamali Fashi bleek te zijn opgehangen. De Iraanse autoriteiten beschuldigden hem ervan voor de Israëliërs te spioneren en in die hoedanigheid betrokken te zijn bij de moord op professor Massoud Ali Mohammadi. Begin 2010 werd deze kerngeleerde vlak bij zijn huis slachtoffer van een bom die aan een motorfiets was bevestigd. Hoewel de Israëlische regering nooit commentaar geeft op dergelijke liquidaties is het aannemelijk dat een ‘Iraanse atoombom’ bepaald geen droom is van de leiders van Joodse staat.

Binnen het jargon van inlichtingendiensten heet een aanslag op zo’n geleerde ‘precision thwarting’, ofwel ‘gerichte sabotage’. De moorden dienen primair om het aantal Iraanse kernfysici te decimeren met als bijkomend voordeel het cryptische virtual defection, dat kan duiden op zowel ontregeling als desertie.

sticker Para Amsterdam 2013“Voor de Iraniërs wordt het onmogelijk om zich aan tijdschema’s te houden,” zegt voormalig Mossad chef Meir Dagan over de achtergronden van de Israëlische strategie. “Het veiligheidslek veroorzaakt paniek en paranoia bij hun kerngeleerden. Het dwingt ze op allerlei terreinen tot meer voorzichtigheid, waardoor het werk vertraagt.”

Israëlische voorstanders van de aanslagen zien ze als ‘een vitaal onderdeel van de nationale veiligheid’, terwijl tegenstanders juist vrezen voor de uiteindelijke Iraanse wraak. De angst hiervoor werd aangewakkerd door de reactie na de moord op de kerngeleerde Mostafa Ahmadi-Roshan afgelopen januari. Iraanse staatsmedia toonden toen – in strijd met hun gewoonten – allerlei gevoelige informatie over het werk van het slachtoffer.

street art sticker 'PNZ' in De Jordaan

“De reden waarom de Iraniërs daar zoveel ruchtbaarheid aan gaven,” denkt de Israëlische politicoloog Uzi Rabi, “is om zichzelf – zowel in het buitenland als intern – een rechtvaardiging te verschaffen voor vergelding.”

Bronnen binnen de Iraanse oppositie vermoeden overigens dat de bovengenoemde professor Massoud Ali Mohammadi vermoord is door de Iraanse veiligheidsdienst zelf, wegens zijn steun aan de protesterende studenten.

DF


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>