Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Verschillen tussen Fortuyn en Wilders


Met enige regelmaat worden Geert Wilders en Pim Fortuyn in één adem genoemd. Uiteraard bestaan er tussen beide politici diverse overeenkomstigheden in ideologie, zoals een relatieve voorliefde voor de vrije markt en zorgen over ongebreidelde bureaucratisering en immigratie, maar toch zijn er ook opmerkelijke verschillen.

sticker 'Softdrugs zou ik het liefst legaliseren' Pim FortuynAl vaker is geconstateerd dat Fortuyn zich grotendeels buiten het politieke establishment ontwikkelde, daar waar Wilders een duidelijke insider is. Naar mijn mening is het bepaald geen schande voor een politicus als hij zich ook buiten Den Haag heeft weten te bewijzen, iets dat van Wilders moeilijk gezegd kan worden.

Mede om bovenstaande reden zal Fortuyn echter over aanmerkelijk meer maatschappelijk inzicht beschikt hebben dan Wilders, nog los van de wetenschappelijke capaciteiten en publicaties van ‘professor Pim’, waardoor hij me aanzienlijk geschikter voor het premierschap leek dan dat Wilders me dat lijkt.

Partijtje voor de vrijheid sticker

Fortuyn was bovendien een soort ‘integrator’ op zoek naar een ‘nieuwe consensus’ over de richting van Nederland, terwijl Wilders vooral polariseert en duidelijk aangeeft hele bevolkingsdelen uit te willen sluiten van de toekomst van onze samenleving. Daar waar de voorman van de Partij voor de ‘Vrijheid’ mensen beledigt met zijn belachelijke ‘kopvoddentaks’ en tegelijkertijd zijn tegenstanders tracht te muilkorven, zocht Fortuyn juist de discussie (ook met moslims), brak de muur van politieke correctheid steen voor steen af, was bovendien consequent in zijn opvattingen en formuleerde zorgvuldig, veelal ook met onverholen ironie.

Toen bijvoorbeeld een Rotterdamse imam homo’s “lager dan honden en varkens” genoemd had, reageerde Fortuyn in – ongeveer – de volgende bewoordingen: “een moslim mag mij vanwege mijn geaardheid best lager dan een hond of een varken noemen, maar neemt u mij dan niet kwalijk dat ik de Islam als een achterlijke cultuur beschouw.”

door drs D. Frankenhuis


Tags:        |      |      |      |   

1 reactie

 1. (meegekopieerde reacties van vorige site:)

  Henk zei
  Als ik het dus goed begrijp, was Fortuyn er dus voor domkoppen met enige vorm van schranderheid en is Wilders er voor domkoppen zonder enige vorm van,noch verstandelijke noch sociale intelligentie ;-)
  10:01 PM
  David Frankenhuis zei
  Ha Henk,
  Nee, dat bedoel ik niet. Wat ik bedoel te zeggen is dat er weliswaar oppervlakkige overeenkomsten in ideologie tussen de twee heren bestaan, maar dat Fortuyn een heel ander soort mens/politicus was dan Wilders.
  David
  11:41 PM
  Henk zei
  Dat dacht ik al, maar soms heb ik dwangmatige neigingen om wat aardigs te zeggen ;-)
  5:39 PM
  David Frankenhuis zei
  Op Wilders zal ik niet zo snel stemmen omdat ik (1) niet stem, (2) vanwege zijn ‘toon’ die me niet altijd bevalt en – vooral – (3) vanwege zijn idee dat het negatieve gedrag van veel mensen met islamitisch klinkende namen in Nederland veroorzaakt wordt door hun geloof, terwijl ik denk dat dat gedrag juist voor ruim 90 % in strijd is met de bepalingen uit Koran en hadiths.

  Groet,
  David

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>