Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Verbieden van roken werkt averechts’

‘Er is geen bezwaar tegen een rookverbod voor mensen onder de 18 jaar’, is de centrale stelling in het artikel van de longartsen De Kanter en Dekker (Trouw, 4 oktober 2008).

Uiteraard wil niemand dat zijn kind begint met roken en dus oogt het idee in beginsel sympathiek, maar helaas gaan beide artsen volstrekt voorbij aan de vraag waaróm kinderen eigenlijk beginnen met roken. Immers, als een mens de puberteit inrolt en min of meer tegelijkertijd op de middelbare school arriveert, is de behoefte aan acceptatie van de groep en de status daarbinnen erg belangrijk voor hem of haar.
sticker Riga 'we have the right to be stupid'

Een van de manieren om je als jongere te profileren is door je af te zetten tegen het gezag en de wetten.

Kinderen beginnen dus vaak al voor hun veertiende levensjaar met roken en soortgelijke kwaden, juist omdat het verboden is.

De door accijnzen opgehoogde prijzen van de sigaretten verhogen bovendien de status van de bezitter.

DF

(in Trouw, 11 oktober 2008)

Gerelateerd:

(Huur)wetten vaak contraproductief


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>