Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Tuig & oppertuig’

‘In the quiet words of the Virgin Mary… come again?’

~ ’Brick Top’ (film Snatch)

Toen ik eens in een artikel dat georganiseerde misdaad beschreef stuitte op een anekdote over de opening van een antiekzaak te 020/Noord, kwam spontaan de volgende dagdroom in mij op.

In een vlaag van jeugdige onbezonnenheid zou een duo niet zo best ingelichte crimineeltjes wel ‘ns even ‘die rijke stinkerds komen rippen’, onbekend met het feit dat de winkel eigendom was van onderwereld kingpin Stanley Hillis.
sticker Schurk sc Amsterdam 2013 crook with guns

Diverse van zijn kompanen plus forse scharen bodyguards kwamen tijdens de receptie hun respect betuigen, dus zo’n onbesuisdheid zou de schurkjes ongetwijfeld ‘betonnen flippers‘ hebben opgeleverd, een paar dozijn botbreuken of op z’n minst een leerzaam en empathie bevorderend rollenspel.

Misschien door de mix van afschuw en fascinatie die misdaad bij de gemiddelde mens oproept omarmt de populaire cultuur het thema ‘boef-sloopt-boef’ met regelmaat innig.

De film Goodfellas (1990), bijvoorbeeld, toont hoe riskant het voor gangsters kan zijn om zich niet te conformeren aan de ‘natuurlijke orde’ binnen de onderwereld en ook in het recentere Snatch is de manier waarop tuig klop krijgt van nog veel zwaarder schorem een belangrijke rode draad in het verhaal.

sticker Franky four fingers Amsterdam center August 2013 chimpanseeZo waagt een stel relatieve amateurs een roofoverval op de ‘bookies‘ van de morbide bendeleider ‘Brick Top’, die het zelf overigens al snel aan de stok krijgt met een groep kampers “and for every action there is a reaction, and a Pikey reaction …”

Ook in Nederland komen dergelijke situaties met enige regelmaat voor.

Een verhaal in dit ‘genre’ dat ik nooit vergeten zal betreft een schietpartij in de parkeergarage onder Bijlmerflat Grunder. Daar doorzeefde 9 jaar geleden ene ‘Ramon’ met zijn pistoolmitrailleur twee zichtbaar bewapende roofovervallers die hij – als ik het me goed herinner – voor een arrestatieteam aanzag en “beide criminelen (…) overleefden de aanslag ternauwernood” (Telegraaf, Nathan Vos, 28/5/2003).

Ruiger nog vond ik de verdwijning van Fouad Bendella en Karim Fourkour uit Venray, die waarschijnlijk in 2006 vermoord zijn bij een poging een wietkwekerij te bestelen (de zogeheten ’Hennepmoorden’), of bijvoorbeeld het bloedbad als gevolg van een ripdeal door Surinamers op een bende Albanezen twee jaar geleden in de Amsterdamse Rivierenbuurt, met 2 doden + twee zwaargewonden als resultaat. Aangezien Albanese clans zelfs op de Balkan berucht zijn om hun wraaklust zullen de daders wellicht “nooit meer veilig zijn.”

Het meeste recht op de DarwinAward voor criminelen heeft naar mijn mening toch de Moskouse bankier Matvei Urin, gezien zijn roekeloze handelen tijdens een verkeersruzie vorig jaar november. Toen de Nederlander Jorrit Ioole Faassen niet te intimideren bleek met agressief getoeter werd hij klemgereden en flink mishandeld door Urins ‘lijfwachten‘, hetgeen in Rusland immers straffeloos kan als je over de juiste connecties beschikt.

Wat de wise guy op dat moment echter niet kon weten is dat onze landgenoot – naar verluid – vrijt met een dochter van niemand minder dan Vladimir Poetin, zonder meer een der machtigste mensen op aarde. Hoe het ook zij, 6 van Urins banken werden gedurende het onderzoek al failliet verklaard en vandaag is hij veroordeeld tot 4,5 jaar cel, waar het slecht toeven blijkt als de cipier, rechter en beul dezelfde meester dienen …
Punisher Barracuda skull lines 2

DF

“Waarom zouden we banken beroven als we ze ook kunnen bezitten?”

(uitspraak van een Russische bendeleider – een ‘Vor’ – tijdens een ‘topconferentie’ in Armenië)

- Bijgevoegde plaatjes zijn afkomstig uit ‘Punisher Max‘. In dit deel wordt hoofdfiguur Frank Castle bejaagd door huurmoordenaar ‘Barracuda‘, in opdracht van iemand die in de verte aan Kenneth Lay herinnert.

Voor een uitgebreidere analyse:

Why Do Supervillains Fascinate Us? A Psychological Perspective


Tags:        |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>