Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Tolstoj over onderwijs & het kind

masai math teacher

Ik ben er van overtuigd dat de school zich niet moet bemoeien met de opvoeding – dat is enkel en alleen een taak van de ouders – en dat ze het recht niet heeft om te belonen of te straffen. Volgens mij functioneert een school het beste als de leerlingen de volledige vrijheid wordt gelaten om te doen en te laten wat zij willen. (p.18)

(tekening scholier)

(tekening scholier)

Zowel bij godsdienstles als bij tekenles zitten alle leerlingen in een lokaal. Bij deze lessen bereikt de drukte en het tumult zijn hoogtepunt en lijkt de chaos het grootst. De een versleept een schoolbank, de ander is een partijtje aan het vechten, (…) eentje gapt er iets van zijn buurman, een paar doen gymnastiek en (…) het is aanmerkelijk eenvoudiger om ze zelf te laten uitrazen en tot de normale gang van zaken te laten overgaan dan om hen met straffe hand hun plaatsen te wijzen. Het past niet bij de huidige mentaliteit van de school om de leerlingen met fysieke middelen tot kalmte te brengen.

Hoe harder de leraar schreeuwt – en dat komt zeer regelmatig voor – des te luider gillen de leerlingen. Zijn geschreeuw is voor hen slechts een aansporing. Maar als het lukt om hen te kalmeren en hun aandacht af te leiden van het schreeuwen, dan zal de storm langzaamaan afnemen om tenslotte helemaal te gaan liggen. In de meeste gevallen hoef je zelfs geen woord te zeggen. (p.14/15)

Volgens mij is deze schijnbare wanorde nuttig en onmisbaar, hoe vreemd de leraar er ook tegenaan kijkt en hoe moeilijk het ook lijkt om er mee om te gaan. (…) Geweld wordt alleen gebruikt uit gebrek aan tijd en respect voor de menselijke natuur. (p.16)

Masai scholieren

Masai scholieren

(…) cijfers houden leerlingen bovenmatig bezig omdat ze onpartijdig zijn. (…) Voor hen drukken cijfers slechts een waardering uit van hun ijver en zijn ze ontevreden als het ten onrechte gegeven is. Maar het einde is zoek, als een leerling wel zijn best heeft gedaan en de leraar hem uit onachtzaamheid een lager cijfer geeft dan hij verdiend heeft. Hij zal de leraar geen rust gunnen, totdat het cijfer veranderd is en als dit hem niet lukt, zal hij bittere tranen vergieten. Slechte, maar verdiende cijfers blijven daarentegen zonder protest staan. Overigens is de gewoonte om cijfers te geven een overblijfsel van ons oude schoolsysteem, dat vanzelf in onbruik zal raken. (p.20/21)

samovar thee-set Rusland

‘samovar thee-set’

Om geschiedenis te kunnen onderwijzen moet men bij de kinderen al van te voren een belangstelling voor geschiedenis hebben gekweekt. Maar hoe moet dit bewerkstelligd worden? Ik heb vaak het standpunt horen verkondigen dat men geschiedenis niet moet beginnen te onderwijzen vanaf het eerste begin, d.w.z. de Klassieke Oudheid, maar juist vanaf het eind, de nieuwste geschiedenis. Deze gedachte is in wezen volkomen juist. (p.77)

Een laatste veronderstelling tenslotte, die ons het meest waarschijnlijk lijkt, is dat de fout ogenschijnlijk niet in de aard van de zaak ligt, maar in de hardnekkigheid waarmee we blijven vasthouden aan het idee dat het taalonderwijs ten doel heeft de leerlingen te verheffen tot het niveau van de literaire taal en – wat het voornaamste is – in onze haast waarmee we dit doel willen bereiken. (p.44)

‘Jasnaja Poljana; verslag van een onderwijsexperiment’ (1852), door Leo N. Tolstoj (citaten uit vertaling van 1976 / Kosmos Amsterdam Antwerpen / vertaald door Katja Vos)

Gerelateerd:

Tolstoy over bureaucraten


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>