Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

thema werkstuk

poster veiligheidswaan repressie Amsterdam

 Voor het maken van werkstukken bevat deze website een korte HANDLEIDING die twee veel voorkomende structuren behandelt.

Ook hoop ik dat je op Poliziek thema’s zult aantreffen die geschikt zijn voor je betoog, (profiel)werkstuk, beschouwing of spreekbeurt.

EU nee!' / Boedapest

‘EU nee!’ / Boedapest

schadelijke neveneffecten wetten
Een verschijnsel waarvoor steeds meer aandacht ontstaat is wat de politie het ‘waterbed-effect‘ noemt en in de biologie bekend staat als Red Queen.

Grof gezegd betekent dit dat acties tegenreacties veroorzaken en organismen hun gedrag permanent aan elkaar en andere relevante factoren aanpassen.

Nieuwe wetten hebben daarom vaak onbedoelde – en soms zeer schadelijkeneveneffecten en verboden kunnen situaties zelfs verergeren.

Voorbeelden zijn er genoeg, denk maar aan de opkomst van de Amerikaanse mafia tijdens de ‘Drooglegging’ of aan de problemen die de wietpas al kort na invoering ervan veroorzaakte.
sticker 'Forilla' Utrecht, bij CS

Het verhogen van accijnzen op drank leidt tot een heuse weekend-migratie van jongeren richting België en Duitsland, met alle risico’s van dien.

Een hieraan verwante paradox is dat wetten die arbeiders beschermen werkloosheid kunnen veroorzaken, want als ze overbodig worden of niet functioneren raakt een bedrijf ze moeilijker kwijt zodat het minder snel mensen in dienst neemt.

Als de overheid de positie van huurders versterkt ten opzichte van huisbazen stijgt de woningnood, want men wordt huiverig voor asociale huurders die weigeren te vertrekken.

Het recht kan als middel tot ‘maatschappelijke verbetering’ zijn doel dus drastisch voorbij schieten en bestaande problemen zelfs ernstiger maken.

DF