Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Symptoombestrijding in het onderwijs

sticker 'blijf jij ook op school'

Omdat onderwijs geen private markt is stagneert de sector op allerlei fronten en worden slechte instituten in leven gehouden, terwijl men de ruimte voor succesvolle organisaties inperkt. De macht ligt niet bij ouders, scholieren of docenten maar primair bij het management en het Ministerie van Onderwijs.

Als huiswerkbegelider hoorde ik de laatste jaren dan ook de krankzinnigste verhalen van scholieren over disfunctionele scholen in Amsterdam. Incompetente docenten die louter over hun mislukte relaties babbelen, het collectief straffen van leerlingen voor zaken waaraan ze niets konden doen en autoritaire managers die zich zeer ongepast en onredelijk opstellen tegenover ouders en hun kinderen.

Jonge mensen zijn in veel opzichten slimmer dan oudere en hebben dus haarfijn door als er iets niet klopt. “Hoe kan het zijn dat ik maandenlang geen onderwijs in vak X of Y ontvang, terwijl mijn school een miljoenentekort heeft? Wat gebeurt er met al dat geld”, is een gerechtvaardigde vraag die jongeren soms stellen.

Gelukkig accepteert de jeugd aanzienlijk minder dan de platgeslagen generatie 40-plussers, maar helaas reageert men dit soms af op een belangrijke schakel tussen henzelf en het onderwijzend personeel, namelijk de conciërges.
sticker 'mens - barcode als hoofd' 2
Op scholen vervullen zij tientallen functies en zijn soms erg populair, maar staan vaak niet heel hoog in aanzien. Volgens een onderzoek van CNV Onderwijs voeren scholieren zelfs “een waar schrikbewind tegen conciërges” en heeft “bijna 80 procent van de ruim 60.000 onderwijsondersteunende medewerkers te maken met verbale agressie van leerlingen en een op de drie met fysiek geweld.” Deze wantoestanden beginnen zelfs al op veel basisscholen, zo blijkt uit het onderzoek.

Sjoerd Slagter, voorzitter van de sectororganisatie voor voortgezet onderwijs, noemt het gedrag onacceptabel en spreekt zelfs van een ‘gezagscrisis’. Volgens hem is autoriteit niet meer vanzelfsprekend en moeten er ‘duidelijke regels voor scholieren’ komen. “Dit is ontoelaatbaar. Het kan niet zo zijn dat personeel zo bejegend wordt door scholieren. Die boodschap moet krachtig worden uitgesproken. Het moet voor leerlingen volstrekt duidelijk zijn dat dit niet kan.”

Slagter lijkt hier volstrekt langs de oorzaak van het probleem heen te redeneren en met een botte bijl de symptomen te lijf te willen gaan. In plaats van scholieren meer vrijheden te gunnen, de macht van vakbonden en managers aan te pakken of ouders meer invloed te geven, bepleit hij het straffen van de jeugd die kennelijk zijn buik vol heeft van de autoritaire orde met haar wanbeleid. Het straffen van slachtoffers is overigens een typisch Christen-socialistische reflex. Zo werden de vrije boeren vernietigd door Stalin en door Nederlandse priesters misbruikte jongens vroeger soms gecastreerd.

sticker ik wil geen school Amsterdam art

Het zou de jeugd echter sieren als zij hun agressie zou richten op de zichzelf verrijkende directies in plaats van op conciërges, die in feite ook slechts slachtoffers zijn van wanbeleid.

DF

Gerelateerd:

Private bamboe-scholen in Nepal

Verbod happy hour kan aantal coma-zuipers vergroten

Onderwijs breekt intelligentie van jongeren

Project X’ in Haren te verklaren uit euro-perikelen?

Overheid zélf oorzaak schoolverzuim rond zomervakantie!

Affaire Diederik Stapel slechts topje van ijsberg

Gevoelens van een kind & de huiswerkbegeleider

Tolstoj over onderwijs & het kind: citaten Jasnaja Poljana


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>