Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Sugar Man’ Sixto Rodriguez

'Apartheid makes us sick' South Africa
Garbage ain’t collected, women ain’t protected
Politicians using people, they’ve been abusing
The mafia’s getting bigger, like pollution in the river
And you tell me that this is where it’s at (…)
Opened the window to listen to the news
But all I heard was the Establishment’s Blues. (‘Establishment’s Blues‘)

Hoe zou het zijn om ergens op aarde mateloos populair te zijn maar hier twintig jaar lang volstrekt geen weet van te hebben? En wat betekent het voor fans om een concert bij te wonen van iemand van wie men dacht dat hij zelfmoord gepleegd had tijdens een optreden?

Dit was het bizarre lot van Sixto Rodriguez en zijn uitgebreide schare bewonderaars in Zuid-Afrika.

levensloop
Rodriguez was een bouwvakker uit Detroit met ook muzikale ambities. Vanaf 1967 maakte hij enkele liedjes – voor een belangrijk deel over de moeilijkheden die armen in de steden ondervinden – maar helaas voor hem flopte hij in de VS totaal. Afgezien van enig succes in Australië leek zijn carrière dan ook een stille dood te sterven toen hij in 1981 aan een studie filosofie begon.

'Sugar Man' Sixto RodriguezZuid-Afrika
In de tussentijd had Rodriguez echter een reusachtige schare fans gekregen in het land waar toen nog de Apartheid heerste, Zuid-Afrika. Volgens de Zweed Malik Bendjelloul – die onlangs een documentaire over de zanger maakte – was Rodriguez er even populair als de Rolling Stones en Bob Dylan. Zijn muziek inspireerde tot verzet tegen de racistische dictatuur en botste ook met de benepen Christelijke moraal van de Zuid-Afrikanen. Hij omschrijft zichzelf als ‘muzikaal politiek’ en uiteraard werd hij gecensureerd.

Dat Rodriguez pas in 1998 ontdekte zo beroemd te zijn in een land waarvan hij niet eens wist dat zijn platen en cd’s er verkocht werden had verschillende oorzaken. Hij gebruikte verschillende namen en verder maakte de boycot tegen het land transnationale contacten waarschijnlijk relatief lastig. Ook werd de zanger bestolen door het platenlabel dat alle geldstromen uit Zuid-Afrika onderschepte zonder Rodriguez erover te informeren. De geruchten over zijn ‘live zelfmoord’ – met behulp van een pistool of door zelfverbranding – zullen veel fans voor waar aangenomen hebben.

Enkelen van hen zochten echter door en dankzij de opkomst van internet wisten ze uiteindelijk contact te leggen met een dochter van Rodriguez. Dit leidde tot verschillende tours door Zuid-Afrika met tjokvolle concertzalen, ontmoetingen met fans op wie Rodriguez’ tatoeage prijkt en veel meer moois.

Regisseur Bendjelloul noemt het een ‘Assepoester-verhaal’, maar er zijn ook parallellen met de ontdekking van de ‘coelacant‘. Men dacht dat deze primitieve vissoort 65 miljoen jaar geleden uitgestorven was en bestudeerde hem via fossielen, tot in 1938 op een markt in Oost Afrika een ‘vers’ exemplaar ontdekt werd.

DF

(de documentaire is te zien in De Balie)

Gerelateerd:

Corruptie met brandstof-subsidies in Nigeria

Leuk thema profielwerkstuk: protestmuziek tegen de staat


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>