Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Stickers ‘geïntegreerd’ in verkeersborden Amsterdam

sticker integrated in traffic sign August 2013 Amsterdam photo Brante
  • 07 aug 13

  • MEDIA

  • 0 reacties

Straatkunst is zoiets als kunst die op straat geproduceerd werd of er in elk geval zichtbaar is, als regel bevestigd op oppervlakten waar stickers en graffiti niet toegestaan zijn.

In stedelijke centra zijn overheden in het algemeen weinig tolerant jegens dergelijke kunstuitingen, wat sommige kunstenaars ertoe drijft hun stickers op hoge plekken of in moeilijk bereikbare hoekjes te bevestigen.

sticker banana traffic sign August 2013 Maarten Brante photo AmsterdamDes te meer drempels je opwerpt voor vandalen en de stadsreiniging, hoe groter de kans dat je creatie er na een jaar of wat nog zit.

Ook zijn er sticker-makers die dit probleem hopen op te lossen door hun stickers van een ‘officieel imago’ te voorzien, zoals Tommy ForeverYoung, Lastplak en Mr.176, ze om te toveren in schilderijtjes (Hero de Janeiro) of zelfs te camoufleren zoals ‘Republiek Amsterdam‘ dat doet.

Op een laatste optie wees fotograaf Maarten Brante me onlangs, toen hij me een serie afbeeldingen toonde van in verkeersborden geïntegreerde stickers in vooral Amsterdam Oud-West.
sticker love traffic sign August 2013 Maarten Brante photo Amsterdam

Poppetjes die stoptekens wegdragen, knuffelen of er een kunstwerk uit hakken, terwijl anderen veranderden in een knipoog, lades, bananenschillen of zelfs een schavot.

sticker walking traffic sign August 2013 M. Brante photo AmsterdamUiteraard bestaat er een vage associatie tussen zulk artistiek anarchisme en de formidabele stripboekenreeks Guust Flater.

De strijd om de publieke ruimte tussen enerzijds Guust en zijn vrienden en anderzijds agent Vondelaar als symbool van het gezag leidt tot komische situaties, net als de versierde borden in Oud-West en elders in de stad.

sticker on traffic sign Maarten Brante Amsterdam 2013

sticker schavot verkeersbord Maarten Brante Amsterdam 2013

Mijn grote dank voor de foto’s gaat uit naar Maarten Brante, die overigens niet verslaafd is aan het fotograferen van stickers.

sticker knipoog op verkeersbord Amsterdam Olympiaplein 2013

(bovenstaande sticker behoort niet tot logo ‘CLET’, de anderen wel)

sticker lade kast op verkeersbord Maarten Brante Amsterdam 2013

sticker CLET Abraham traffic sign Amsterdam 2013 autumn scissors

CLET sticker traffic sign heart arrow Amsterdam Spui 2013 November

sticker CLET Abraham traffic sign Amsterdam 2013 autumn heavy

sticker CLET Abraham traffic sign Amsterdam 2013 autumn

sticker CLET mouth woman lips Amsterdam centrum 2013 oktober

CLET sticker sardines Amsterdam centrum 2013 oktober

sticker CLET on traffic sign painter photo Maarten Brante Amsterdam 2013 August

Meer stickerkunst op verkeersborden

traffic sign sticker CLET Amsterdam center 2013 September

sticker op verkeersbord bird shit Amsterdam center August 2013

DF

P.S.: het gaat om CLET-stickers

Gerelateerd:

Sticker ‘LN’: kreten in Amsterdam

Sticker: Wojo

Sticker ‘Veka Vek’ en andere zwijnen

Sticker ‘info Aron papa’

‘Bust / ArtofBust / BustArt’ stickers

Slet-stickers, vieze meiden, ex-porn stars & Monster Sluts

Sticker ‘Osama bin Lady’

Feminist street art: graffiti, stickers and posters


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>