Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Sticker ‘Veka Vek’, een sceptisch zwijn

 • 08 jun 13

 • MEDIA

 • 2 reacties

sticker Veka Vek roze zwijn Amsterdam

De Amerikaan P.J. O’Rourke ziet de staat als het ‘Parlement der prostituees’ en in de ogen van filosoof Nietzsche gaat het zelfs om ‘de nieuwe afgod’, geschapen voor en door de ‘overtolligen’.

Toch stamt de bekendste metafoor wat betreft – in dit geval socialistische – machthebbers van George Orwell. Volgens deze Britse schrijver lijden politici en bureaucraten in het algemeen aan kleptomanie, megalomanie en onbetrouwbaarheid.
sticker Veka Vek Utrecht 2013 June swine pig hog

In ‘Animal Farm’ beschreef hij ze dan ook als decadente varkens met dictatoriale en soms zelfs genocidale neigingen.

sticker Veka Vek Nijmegen 2014 June 2012stickers en het mini-varken
Anno 2013 is onze relatie met het zwijn tweeslachtig op z’n minst.

sticker Veka Vek plus spuitbus Amsterdam August 2013 swine

Aan de ene kant doodt de mensheid er jaarlijks vele tientallen miljoenen ter consumptie en zijn sinds de crisis ook bureaucraten gemiddeld genomen niet heel populair.

Anderzijds groeit de maatschappelijke roep om een humaner behandeling van de biggen en is het houden van mini-varkens zelfs een maatschappelijke trend.

Ook liefhebbers van straatkunst-stickers kan deze rage nauwelijks ontgaan zijn, gezien de enorme hoeveelheid varkens die je op opgeplakte afbeeldingen aantreft.

sticker Veka Vek pig beach Amsterdam center 2013 September summer edition zwijn

Sommigen, heel Orwelliaans, weldoorvoed en lurkend aan een sigaar, terwijl anderen vrolijk rondvliegen, oproepen tot nadenken of – zoals het varken ‘Veka Vek‘ – fronzen op een manier die het midden houdt tussen scepsis en ironie.

sticker Veka Vek El Gato Amsterdam center 2013 December collabo cat swine pig

Zijn de kunstenaars geïnspireerd door de manager van enkele bejaardenhuizen die meer dan een half miljoen euro in een jaar graait? Wethouders die taxi-ritjes vanuit de kroeg ook voor hun vrienden ‘declareren‘? De honderden miljoenen die de Fyra extra gaat kosten dankzij corrupte ambtenaartjes, die steeds vaker vanuit de kroeg (de indruk wekken dat zij) “werken”?

sticker Veka Vek Arnhem 2014 June 3 pigsOf is men generally pissed op de arrogante speknekken in de hogere regionen van het politiekorps die – ondanks de gevaren voor de verkeersveiligheid – toch het boete-inquisitie verder op willen opvoeren, terwijl dappere beroofde juweliers de tyfus kunnen krijgen?

Binnen dergelijke ambtelijke kringen is er natuurlijk geen tijd om op zulke futiliteiten te letten, druk als men is met het verlenen van wapenvergunningen aan psychopaten om vervolgens de schuld elders te deponeren. Is het onvrede over de EU, waar tienduizenden bureaucraatjes meer dan onze premier verdienen met het verhinderen dat NL de verzorgingsstaat afsluit voor hun parasieten?
sticker Veka Vek Arnhem 2014 June hello my name is pig swine hog

Het is mij onduidelijk of de populariteit van de vrolijke krulstaart groeit als reactie op de vermeende ‘islamisering‘ van Nederland, uit onvrede over de onstuitbare vervetting van de overheid of als gevolg van nog iets heel anders.

DF

Gerelateerd:

Belasting is diefstal: de LP

sticker Veka Vek politieagent Utrecht CS Netherlands 2014 October cop policeman (L)overheid: de staat als pooier

Schadevergoeding bloedbad Alphen

Democratuur en de 99%

Sticker: ‘insecten’ als kunst


Tags:        |      |   

2 reacties

 1. Ha Veka,

  Dank voor het compliment, haha, ja, dankzij die straatkunst heb ik tenminste iets zinvollers dan politiek om over te schrijven ;) .

  Keep up the good work & goede zomer!

  David

 2. Goed geschreven artikel. Het onderwerp betreft varkens en politiek wordt erg verduidelijkt en beschreven op een manier hoe ik het nog niet eerder had gezien!

  Leuk ook dat je mij als hoofd in het artikel noemt. bedankt! :)

  gr Veka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>