Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Sticker Los Tres Amigos: voorbij links & rechts

sticker Los tres amigos Saddam Bush Bin Laden Amsterdam 2012

Een van de nadelen van propaganda of indoctrinatie via het onderwijs is dat dit het leren bemoeilijkt. Goed voorbeeld is wat lesboeken Geschiedenis veelal aanwijzen als oorzaken voor de Eerste Wereldoorlog (WOI): militarisme, imperialisme, nationalisme, massamedia en geheime bondgenootschappen.

Hoewel ik geen afbreuk wil doen aan deze historische wortels van WOI is het opvallend dat je de term ‘corporatisme’ – in de volksmond ook wel ‘corruptie’ – nergens terugleest.

sticker Los tres amigos Berlusconi Pinokkio Goofy AmsterdamHet gaat dan om samenwerking tussen grote bedrijven, mediabazen, hoge bureaucraten, bankiers en lobbyisten en lucratief gemanipuleer achter de schermen.

Via door hen gecontroleerde politici, zenders en kranten beïnvloedden machtige sociale circuits de bevolking. Nationalisme en socialisme gaven bureaucraten de mogelijkheid hun bevoegdheden uit te breiden, terwijl bankiers zonder probleem de wapenindustrie – via belastingbetalers – financierden.

Over deze sinistere corruptie leren scholieren helemaal niks, terwijl het een completer en dus eenvoudiger beeld schept. Ook in het recente eindexamen thema ‘Vietnam’ ontbraken dergelijke verbanden, terwijl voor iedereen duidelijk is dat wapenbedrijven, bankiers en aanverwante machtige netwerken niet armer worden van dergelijke strijd.

Hirsi Ali, Wilders, Verdonk, sticker 'los 3 amigos'‘links / rechts’ schept verwarring
Waar vaak wel veel nadruk op ligt in vakken als Geschiedenis en Maatschappijleer is het onderscheid tussen links en rechts.

Deze indeling vergroot doorgaans vooral de verwarring in de puberhoofden en da’s heel begrijpelijk.

Want als Hitler zo rechts was, waarom dan toch een grote verzorgingsstaat? En hoezo was communist Stalin een antisemiet en blinkt elke socialistische elite vooral uit in het plunderen van de arbeidersklasse? Is het echt relevant of iemand je doodmartelt wegens je ras, religie, seksuele geaardheid, sociale klasse of politieke overtuiging?
sticker Los tres Amigos Blair Ahmadinejad Bush Amsterdam de Pijp August 2013

Of is belangrijker dat mensen bereid zijn geweld en dwang – dreigen met geweld – tegen hun medemens in te zetten op grond van duistere haat of bijgeloof? Is dit onderscheid niet vele malen belangrijker dan ‘links / rechts’?

Bush en Bin Laden hadden elkaar ‘nodig’ om de wereld tot de rand van een burgeroorlog te voeren en de overgrote meerderheid van de mensen lijkt van zowel corruptie en oorlogvoering geen fan, als ook van bureaucraten die tonnen per jaar verdienen. Fok links én rechts, het gaat om eerlijkheid, transparantie en – bovenal – individuele vrijheid.

‘Los Tres Amigos’
Stickers die dit ‘nieuwe denken’ perfect symboliseren zijn die van ‘Los Tres Amigos’ (de drie vrienden).

sticker Los tres amigos Bush Bin Laden one down Amsterdam 2012

Deze stickers zie je redelijk veel in Amsterdam en tonen boze gezichten uit de politieke geschiedenis zoals Saddam Hoessein, Hitler, George Bush, Osama bin Laden, Berlusconi, Chavez, Wilders en Castro, soms aangevuld met Pinokkio en andere toepasselijke stripfiguren.

Aardig aan ‘Los Tres Amigos’ is niet alleen dat ze lak lijken te hebben aan het traditionele links-rechts spectrum, maar ook dat deze drie vrienden de actualiteit verwerken in hun creaties.

sticker globalize good weather los tres amigos Amsterdam

Zo veranderde na de dood van de Iraakse dictator Saddam Hoessein een sticker in ‘one down, two to go’ op de plek waar eerst zijn afbeelding stond.

DF

Gerelateerd:

‘Republiek Amsterdam’: kameleon der stickers

De eikel van Stadstoezicht

sticker Hitler Osama bin Laden AmsterdamBust / ArtofBust / BustArt

Tommy Forever Young

Sticker Build your new world

Osama bin Lady

Urban Butterflies / sticker Mr. 176


Tags:        |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>