Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Shakara: the Avenger’ (Morrison/Flint)

Shakara 'world war incorporated'

Op een ruige, door natuurrampen geteisterde planeet leeft het volk der ‘Shakara’.

De strijd om te overleven is er zwaar en de verschillende clans bestrijden elkaar te vuur en te zwaard. Door verraad delft uiteindelijk de groep rond de eerzame Cinnibar Brenneka het onderspit tegen Judah Quaballa. Tijdens zijn vlucht wordt Brenneka onderschept door slavenhouders, die hem verkopen als gladiator. Wegens zijn populariteit laten zijn meesters hem aan toernooien meedoen op verre planeten. Overal waar hij komt “worden zijn zintuigen belaagd door misdaad, gekochte seks en bloederige moorden. De machtigen parasiteren op de rest.”

De situatie herinnert hem aan het
gedrag van Quaballa en hij besluit dat het universum zelf moet veranderen. Nadat hij zijn meesters vermoord heeft keert Brenneka terug naar zijn eigen planeet. Met de laatst overgebleven leden van zijn clan verslaat hij er zijn vijanden en vestigt een solide rechtssysteem, aangevuld met de strengste erecodes. Omdat de onrust op andere planeten zijn volk blijft bedreigen sticht hij de ‘Shakaran avengers’, een geduchte krijgsmacht. Binnen een eeuw lukt het hen om 27 melkwegstelsels onder controle te krijgen, waarna een periode van vrede en welvaart aanbreekt. Andere volken worden goed behandeld en Brenneka zelf treedt vrijwillig terug ten faveure van een democratisch gekozen regime. Hij was immers geen leider, vond hij, maar een ‘wreker’.

Zonder zijn invloed worden de Shakara echter al snel corrupt, arrogant en decadent, waardoor het de ‘Succubi’ en hun sinistere bondgenoten lukt het machtige rijk te vernietigen. Zij starten nu het tijdperk van de ‘Grote Terreur’ en in die wereld begint de uit drie delen opgebouwde strip ‘Shakara’.

Het eerste – ‘the Avenger’ – bestaat vooral uit enkele prachtig getekende confrontaties tussen de wraakengel der Shakara en allerlei machtige bendes die profiteren van de Grote Terreur. In deel II, ‘the Assassin’, krijgt de hoofdpersoon een nogal geavanceerde groep huurmoordenaars onder leiding van ene Valentine D’eath achter zich aan en ‘the Defiant’ – het slot van de reeks – gaat grotendeels over de vroege geschiedenis van de Shakara.

‘Shakara: the Avenger’, door Robbie Morrison & Henry Flint (2001 – 2010)


Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>