Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘See no evil’-sticker – 3 wise monkeys

  • 29 jul 13

  • MEDIA

  • 0 reacties

sticker See no evil Amsterdam Center 2013 3 wise monkeys

Stickers van politieke actiegroepen blinken doorgaans uit in duidelijkheid en laten weinig aan de verbeelding over. “Stop de huurexplosie” of “Free Nasrin” zijn slechts voor een uitleg vatbaar.

Het interpreteren van kunst is daarentegen een veel glibberiger aangelegenheid.

sticker obey the awe Amsterdam 2012Zeker in geval van de relatief anonieme straatkunst zijn online interviews met de artistiekelingen schaars, terwijl in veel gevallen zelfs moeilijk te achterhalen is van wie de aangetroffen creatie is.
sticker cyclops Amsterdam Apollolaan 2013 one eye

Sommigen hebben niet eens een artiestennaam, zoals de sticker-maker wiens eenogig cycloopje ik onlangs aantrof op de Apollolaan en ook de bovenstaande afbeelding.

‘drie wijze apen’
Het eerste dat me enkele dagen geleden opviel aan de sticker bij Muntplein was de drol, die zich bevindt op het hoofd van een man met een baard.

De linkerarm steekt hij uit en zijn ‘hand’ bestaat uit een soort met de arm vergroeide kom, waarin drie mannetjes staan. Eentje bedekt zijn ogen, de tweede zijn mond en de laatste zijn oren.
sticker V monkey with hat Amsterdam 2013

De symboliek stamt uit de Japanse mythologie en verwijst naar de ‘drie wijze apen’, die in de westerse wereld geassocieerd worden met wegkijken terwijl onrecht plaatsheeft.

sticker Fred man sunglasses hat Amsterdam 2012Uit de kunstenaar kritiek op de samenleving?

Vindt hij de gemiddelde burger laf?

Is hij of zij zelf degene met de drol op zijn hoofd, zodat hij in een beweging de drie wegkijkers in de uitwerpselen op zijn hoofd kan verstikken?

DF


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>