Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Russische priester met Breguet horloge


De Russische patriarch Kirill, hoofd van de oosters orthodoxe kerk, fungeert doorgaans als de religieuze gesel van de regering Poetin-Medvedev. “U houdt ze arm, ik hou ze dom.”

Zo was hij onlangs nog in het nieuws met zijn scherpe veroordeling van de feministische punk-band ‘Pussy Riot’. Zonder toestemming hadden deze drie dames met een optreden in de Kathedraal van Christus’ Redding geprotesteerd tegen de gemanipuleerde verkiezingen, waarop ze waren gearresteerd. Ondanks het feit dat twee van de drie vrouwen jonge moeders zijn pleitte Kirill voor strenge straffen en vergeleek de bandleden zelfs met de Duivel.

 Gisteren was hij opnieuw ‘nieuws’, maar nu op een veel komischer wijze.

Enkele opmerkzame bloggers hadden op de website van de kerk de spiegel van een horloge ontdekt in een afbeelding van Kirill.

Het uurwerk zélf was in photoshop verwijderd en al snel werd duidelijk waarom. Het bleek te gaan om een prijzig exemplaar van het Zwitserse merk ‘Breguet’, waarvan prijzen schommelen tussen de 10.000 en 30.000 euro. Na enige ophef erover werd het origineel – met horloge – alsnog gepubliceerd door de kerk, die uitbundig spijt betuigde.

sticker freedom Pussy Riot ABC-Nijmegen 2014 June no god state patriarch punk

Ook al had de patriarch eerder ontkend zo’n sieraad te bezitten, toch heeft dit schandaaltje zijn instituut waarschijnlijk slechts in beperkte mate reputatieschade opgeleverd. In het door en door corrupte Rusland van 2012 zou het immers weinigen verbazen als ook hun paus vuile handen heeft.

David Frankenhuis


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>