Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

De Rode Koningin & de coffeeshops

coffeeshop in verval Amsterdam De Pijp

“Toen die man naar de portemonnee in mijn broekzak greep, sloeg ik zijn hand weg. Daarna flipte hij en vloog me aan, maar gelukkig schopte mijn vriend Y hem tegen z’n kop en ging hij tegen de vlakte. Vervolgens hebben we die mafkees nog enkele klappen en trappen verkocht …”

X, een vriendelijke jongen van een jaar of 16 die ik sinds enige tijd ken, legt me uit hoe minderjarigen tegenwoordig aan hun hasj en wiet komen, hoewel het ditmaal redelijk ernstig uit de hand liep. Voorafgaand aan de knokpartij hadden Y en hij een onbekende man in de buurt van de zaak aangesproken die wel een grammetje of wat voor ze kopen wilde, in ruil voor een kleine beloning in de vorm van de kosten van een glas bier. Toen de man de aankoop verricht had, bleek hij echter geen genoegen te nemen met de drie euro’s die de jongens hem boden en eiste meer. Anders zou hij de wiet die hij met hun geld gekocht had zelf houden. Zie hier de uitwerking van het beschavingsoffensief van de Christen-sociale regering in de dagelijkse praktijk… X’ verwondingen bleven gelukkig beperkt tot de enige schaafwondjes op de knokkels van zijn rechterhand en hoe het verder met de oplichter en de wiet afliep, is mij onbekend en laat me Siberisch.

sticker marijuana cannabis BalticsSinds de controle op de verkooppunten van softdrugs aanzienlijk is verscherpt is het haast ondenkbaar dat een eigenaar van zo’n zaak nog iemand onder de 18 jaren toe zal laten in zijn of haar etablissement, want ontdekking kan forse boetes of zelfs sluiting tot gevolg hebben. Toen ik zelf nog regelmatiger dan nu koffiehuizen bezocht, maakte ik enkele uitgebreide controles mee – die maandelijks plaatshebben met behulp van honden – en ook wel eens kortere bezoekjes van de dienaren van de wet, “gewoon om even te kijken of er geen minderjarigen aanwezig zijn”. Een goede bekende van me die in zo’n zaak als barkeeper werkte verzekerde me eens dat indien een der invallende agenten “geen zichtbare baardgroei zou hebben” en hem geen geldige legitimatie kon verschaffen, hij de agent in kwestie “zonder aarzeling de toegang tot de shop zou ontzeggen.”

Andere minderjarige jongeren vertelden me dat familieleden of oudere vrienden wel eens voor ze ‘shopten’, hetgeen ik vermoed en hoop dat de regel is. “Life will always find a way”, stelt een wetenschapper in een der Jurassic Parc-delen, zo werkt het nu eenmaal. Bij de politie noemen ze dit verschijnsel het ‘waterbed-effect’, polemologen (militair deskundigen) spreken over de ‘wapenwedloop’ en in de biologie heet dit principe de ‘Rode Koningin’.

(Cannabis bevrijdingsfestival)

(Cannabis bevrijdingsfestival)

Het idee van de ‘Rode Koningin’ stamt uit de roman ‘Alice’s adventures in Wonderland’ (1865) en haar vervolg ‘Through the Looking Glass’ (1872) van de Britse schrijver Lewis Caroll. De rode koningin zegt daarin tegen Alice: “Om op dezelfde plek te blijven moet je zo hard rennen als je kan.” Zo waren bommenwerpers ooit een manier voor militairen om vijandige legers te treffen zonder daarbij zelf veel risico te lopen, vervolgens kwam luchtafweergeschut en inmiddels – vele aanpassingen verder – bestaan er vrijwel onzichtbare (’stealth’) gevechtsvliegtuigen en hittezoekende onderscheppingsraketten.

Toen ik 15 jaar geleden in de zesde klas zat van een Amsterdamse middelbare school vertelde een klasgenootje me dat ze wel eens wiet rookte met haar moeder. Vervolgens verloor ik haar uit het oog, maar las onlangs een interview met haar waarin ze vertelde een eigen winkel te hebben ergens in de Jordaan. Ze vond het erg leuk en het liep behoorlijk goed maar had helaas in toenemende mate last van allerlei criminaliteit. Helaas scheen de politie daar weinig prioriteit aan te geven, aangezien burgers in de Democratie der Nederlanden geen enkele inspraak hebben in de besteding van hun belastinggelden.

Het adagium uit het beschaafde deel van deze samenleving – de min of meer vrije markt zoals die van de koffiehuizen en andere winkels – dat de klant koning is, heeft het afpersersgilde genaamd de overheid reeds lang uit haar vocabulaire geschrapt, alle kletspraatjes over normen en waarden ten spijt.

DF


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>