Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Republiek Amsterdam’: kameleon der stickers

  • 10 jun 13

  • MEDIA

  • 0 reacties

sticker Republiek Amsterdam Koningslaan 2013

“It’s so overt it’s covert” ~ Sherlock Holmes

De kunstenaar achter de sticker kent vele dilemma’s.

Uiteraard wil hij een plek waar zijn creatie maximaal opvalt maar zin in torenhoge boetes heeft ‘ie niet.
Republiek Amsterdam sticker PC Hooftstraat

Het evidente nadeel van stadscentra en andere locaties waar dagelijks de nodige hoeveelheid potentieel publiek passeert is dat de politie er vaker patrouilleert dan in buitenwijken.

Toch is in Amsterdam de sticker-dichtheid ronduit enorm, wat de stad letterlijk tot ‘openluchtmuseum’ maakt voor mensen met waardering voor dergelijke straatkunst.

Hoewel de kans op aanhouding of boetes kunstenaars dus niet enorm lijkt af te schrikken, zijn stickers toch vaak haastig geplakt, sommigen zelfs praktisch verfrommeld en uiterst zelden prominent in zicht van onverlaten als de Stadsreinigingsdienst en andere vandalen.

Republiek Amsterdam sticker Van EeghenstraatEen, mijns inziens toch wel vrij geniaal ‘logo’ vormt een opmerkelijke uitzondering op deze regel: ‘Republiek Amsterdam’. Onder andere in stadsdeel zuid zie je deze stickers vaak en ook zijn ze te bestellen online.

De langwerpige, rechthoekige creaties bestaan uit slechts een variant die zich echter als een ‘kameleon’ aan zijn urbane habitat wist aan te passen. Kleur en lettertype zijn haast identiek aan de straatnaamborden waarop men ze plakt.

sticker Republiek Amsterdam politiebureau Koningslaan

Hoewel ik al vermoedde dat sticker-kunstenaars voor wetten en gezag niet overdreven veel respect koesteren trof ik gister wel een heel gewaagd exemplaar aan: in het zicht van camera’s, pal tegenover het politiebureau aan nota bene de ‘Koningslaan’!

Hij lijkt niet heel recent geplakt, wat aannemelijk maakt dat evolutionaire mechanismen als camouflage ook voortleven in onze kunstmatige, stedelijke jungles.

Lang leve Republiek Amsterdam !!!

DF

Gerelateerd:

Sticker ‘eikel van Stadstoezicht

'Tommy young'

Tommy

Daily sticker: reclaim(e) the streets!

VS: nepagent eist dat stille zich legitimeert

‘Bust / ArtofBust / BustArt’: sticker van de dag

Sticker van de dag: ‘Wojo’

sticker 'beware street art' Amsterdam

Natuur overwoekert Baltische steden

Sticker van de dag: de kapotte TV

Sticker van de dag: teksten door ‘LN’

Sticker van de dag: ‘Urban Butterflies’ / Mr. 176


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>