Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘De Geldbubbel’: boek over toekomst geldsysteem

'De Geldbubbel' Sander Boon kaft

“Hoewel het vooralsnog is gelukt om een meltdown van het kredietsysteem en schulddeflatie te voorkomen, is het risico levensgroot dat door het aanzetten van de geldpersen mensen het vertrouwen in cash geld gaan verliezen, met als gevolg hyperinflatie en het toch nog ineenzakken van het kredietsysteem.” ~ quote uit ‘De Geldbubbel’

graffiti Fear Euro Amsterdam WTCDe afgelopen jaren waren bijzonder turbulent voor de financiële wereld.

Reusachtige banken vielen om, piramidespelen en reguliere fraudes klapten als kaartenhuizen in elkaar, institutionele beleggers zoals pensioenfondsen moesten hun bezittingen flink afwaarderen, Europese overheden bleken failliet, structurele onevenwichtigheden in betalingsbalansen werden zichtbaarder, ondanks extreem lage rentes stagneerde de economie … Is het een crisis van staatsschulden, financiële instituten of van het geldwezen zelf?

In de wirwar van derivaten, hedge funds en stagflatie is de gemiddelde Nederlander ongetwijfeld sinds jaren de tel inzake financiële berichtgeving goeddeels kwijtgeraakt. Voor de meeste mensen is inmiddels natuurlijk wel duidelijk dat spaarders, gepensioneerden en mensen in loondienst er de laatste jaren niet bepaald op vooruit gingen en dat een eventueel licht aan het eind van de tunnel wel eens afkomstig zou kunnen zijn van een aanstormende trein.

Politicoloog Sander Boon ziet echter aan de horizon van de huidige financiële wanorde een – figuurlijke – pot goud die blinkt. In het hoofdstuk ‘Herkapitaliseren’ van zijn uiterst leesbare ‘De Geldbubbel’ schetst hij zelfs drie verschillende manieren waarop het edelmetaal weer een centrale rol in ons geldsysteem kan gaan spelen.

Zo ver is het echter nog bepaald niet, want in de westerse wereld is ‘geld’ nooit eerder zo losgekoppeld geweest van goud als de laatste decennia. Vele organisaties en individuen hebben gebaat bij deze monetaire structuur, betoogt ‘De Geldbubbel’, maar de koek is nu echt op.

Een centrale verhaallijn is het probleem van de begrotingstekorten van staten en de (centrale) banken die regeringen met leningen ‘te hulp schieten’. Daarmee worden zij medeplichtig aan allerlei vormen van geldschepping en kredietcreatie, die uiteindelijk resulteren in economische schokgolven en inflatie. Politici nemen echter de problemen die hun kortzichtige belangen elders veroorzaken doorgaans voor lief. Met het extra geld kunnen ze samenlevingen ‘hervormen’, verzorgingsstaten uitbouwen en oorlogen en ontwikkelingshulp financieren. Op hun beurt maken bankiers niet alleen een soort gratis winsten, maar weten zich ook nog eens door regeringen gedekt als hebzucht en incompetentie de ondergang van hun “onderneming” inluiden.

sticker 'geld bestaat niet'Enerzijds verschaft ‘De Geldbubbel’ primair en onvermijdelijk een algemeen historisch overzicht, anderzijds verkrijgt het zijn scherpte door de schokkende feiten die erin verwerkt zijn.

Het is een indrukwekkende prestatie van auteur Sander Boon hoe hij in zo’n bondig boek niet alleen de geschiedenis van de financiële markten verklaart, maar ook de ‘bredere historie’ daaromheen weet te verbinden met dit heldere verhaal.

Een must read voor economen, studenten in de sociale wetenschappen, geïnteresseerde leken en – vooral – mensen met belangen in financiële markten!

David Frankenhuis

Gerelateerd:

Exclusief interview met S. Boon, auteur De Geldbubbel

EU-boete voor Nederland is absurd


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>