Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Preacher: ‘for if you’re only going to read one comic’

Preacher 'end of the world'
“If I wanted to visit a country populated entirely by sheep-shaggers, I’d go to Wales. It’s closer.”
(‘Herr Starr‘ tegen de Australische premier)

Het stripboek ‘Preacher’ bevat romantiek, bizarre actie,
uitbundige scheldpartijen, religieuze thema’s, vriendschap en bovenal heel veel humor.

Niet alleen de hoofdpersoon is goed uitgewerkt, ook vriendin Tulip en karakters als ‘herr Starr‘, de vampier Cassidy en ‘the saint of killers’ – over wie zelfs een spin-off gemaakt is – komen ‘vol’ in beeld en daarmee is het verhaal zonder meer een der meest veelzijdige stripboeken die ik ooit las.

Het meesterwerk is tussen 1995 en 2000 geproduceerd door Garth Ennis (bekend van ‘The Boys’, ‘303‘ en het recente ‘Crossed‘) en Steve Dillon en uitgegeven door DC Comics/Vertigo.

De hoofdpersoon in ‘Preacher’ is Jesse Custer, een dominee in een gehucht in Texas, wiens carrière voorbij lijkt.

Voor een belangrijk deel staan Jesse’s sterke gevoel voor rechtvaardigheid en grote trots zijn verdere functioneren in de weg.

Tijdens zijn laatste dienst vaart plots de bovennatuurlijke entiteit Genesis in hem. Dit schepsel ontstond na een paring tussen een serafijn (een soort engel) en een demon en het werd voorheen gevangen gehouden in de hemel.

Misschien wel de hoofdlijn in het verhaal is Custers – letterlijke – zoektocht naar God, die op de vlucht geslagen is en de confrontatie met Custer/Genesis graag uit de weg gaat.

Als reactie op Genesis’ ontsnapping besluiten de engelen al snel om Gods eigen huurmoordenaar, de ‘Saint of killers‘ (‘Patron Saint of Murderers and Assassination’) achter Custer aan te sturen, maar ook andere sinistere krachten bejagen de dominee.

De belangrijkste hiervan is ‘De graal’ – een organisatie die zelfs tot in de hemel spionnen aanstuurt – maar wellicht nog gevaarlijker zijn Jesse’s grootmoeder en haar bodyguard Jody.

‘If you’re only gonna read one comic, this is it’,
ik kan niet anders zeggen.

DF

(ook op Bol.com)


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>