Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Politieagenten’ op Zuid-Afrikaanse boerderij

sticker politie sirene Amsterdam August 2013 police

De gemiddelde Zuid-Afrikaan is van zijn overheid wel enig gesjoemel gewend, maar bij verschillende politiediensten loopt wangedrag nu toch echt de spuigaten uit.

Onderzoeken naar verduistering en zelfs moorden door rechercheurs leidden tot forse maatschappelijke ophef en ook werd een nieuwe politie-bazin benoemd in KwazuluNatal, een der corruptste regio’s van het land.

Naar aanleiding van onder andere een miljoenenzwendel met politie-uniformen in haar organisatie stelde deze Riah Phiyega dat zij ‘corruptie bij de wortel zou uitroeien’.

(beelden tonen hoe leraar en activist Andries Tatane wordt
mishandeld en doodgeschoten door de politie, 13 April 2011)

Andere onderzochte affaires zijn minder onschuldig van aard, zoals het opereren van een doodseskader binnen de onlangs gesloten ‘Cato Manor unit’. In dezelfde regio speelt al langer een hele waaier aan schandalen rond de Criminele Inlichtingendienst CIU (Crime Intelligence Unit). Daar verduisterden hoge officieren overheidsgeld om vastgoed mee te verwerven en kregen hun familieleden lucratieve functies toebedeeld. Ook stond een veroordeelde drugsdealer – plus vijf van zijn familieleden en twee vriendinnen – op de loonlijst van de dienst en is CEO Richard Mdluli zelfs aangeklaagd wegens ontvoering en moord. De rechercheur die aangifte deed zit sindsdien ondergedoken in het programma voor beschermde getuigen en Mduli loopt nog immer vrij rond.*

fraai zwijntje van houtGisteren uitte men opnieuw beschuldigen aan het adres van de CIU. Niet alleen was het budget van de dienst opgegaan aan de aanschaf van huizen en vakantie-bungalows, ook hadden hoge officieren met verduisterde fondsen boerderijen en omringende gronden gekocht. Onderzoekers ontdekten dit dankzij loonlijsten waaruit bleek dat de boeren die er werkten geregistreerd staan bij de CIU als ‘politieagent’. Aangezien deze fraude miljoenen heeft gekost worden ”schorsingen en arrestaties van hoge functionarissen verwacht”.

swine, animal farm, Amsterdam Artis Zoo

Als de top van de politie reeds dermate corrupt is, kan je in de lagere regionen natuurlijk weinig goeds verwachten. Berovingen, mishandelingen, ontvoeringen en zelfs verkrachtingen door politie-agenten in de regio Johannesburg zijn dan ook schering en inslag.

Aangezien ‘het gezag’ niet altijd rondrijdt in herkenbare auto’s en bovendien bij achtervolgingen vaak geen zwaailicht gebruikt, adviseert men automobilisten alleen nog te stoppen op veilige plekken met CCTV camera’s.

Andre Snyman van ‘eBlockwatch’ ontwikkelde zelfs een soort Police the Police-app voor het geval je wordt aangehouden. Als je op dat moment hun server belt neemt die niet alleen het gesprek op, maar zendt ook automatisch een sms-bericht naar vier familieleden of vrienden. Vervolgens kunnen zij de conversatie beluisteren en beslissen of je hulp behoeft of niet.

DF

* Zie voor meer informatie over dit schandaal:
Corruptie in Zuid-Afrika


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>