Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Poetins corruptie en de Russische volksaard

sticker woman legs panty Amsterdam center 2014 April girl stilettos

“Het idee is dat de rechter Poetin kust, want de rechtbanken gaan met de benen wijd voor hem”

Oppositieleider Alexei Navalny vertelt demonstranten dat zij niet moeten opgeven, want ze zijn het verplicht aan zichzelf en aan hun kinderen. “De protesten moeten onderdeel van ons leven worden. Alleen wijzelf kunnen ons bevrijden!”

Meedoen eraan kan echter leiden tot een boete van omgerekend 9.000 dollar, het equivalent van een lokaal jaarloon. Het dragen van maskers is verboden en demonstranten worden gefilmd onder andere met behulp van onbemande vliegtuigjes, ofwel ’drones‘.
Putin graffiti patriarchy fuck itself 2014 June Amsterdam Spuistraat Russia

De 29-jarige activist Roman Dobrokhotov zat onlangs nog vijf dagen in de cel wegens een vreedzaam protest met onbeschreven spandoeken en tape over zijn mond geplakt. “We hebben geen slogans, want we mogen niks zeggen”, zo verklaarde hij aan de politie-agenten die hem – inmiddels voor de 120ste keer – arresteerden.

Roman geeft daarnaast lezingen op pro-Kremlin jeugdkampen en legt er uit hoe corruptie kan worden bestreden. Veel van wat hij vertelt over Poetin is de jongeren volstrekt onbekend omdat de Russische staat grote invloed heeft op de media. “Poetin is het voornaamste probleem van Rusland. Dankzij hem verloren we de vrijheid van meningsuiting, vrije verkiezingen en het recht op vergadering. Met hem is democratie onmogelijk.”

Op zijn 60ste verjaardag wil Roman de president met pensioen sturen en hem een hark overhandigen, “want dan heeft hij tenminste iets te doen in de strafkolonie.” Voordat hij het Kremlin bereikt wordt hij echter al weggesleept door politie-agenten. Een kunst-expositie gewijd aan gevangen leden van punkband Pussy Riot wordt belaagd door fanatieke Christenen en zelfs een bommelding, waarna de politie het gebouw bezet.

sticker power of politics profit Amsterdam east 2014 AprilOndanks alle tegenwerking kreeg de oppositie tegen Poetin onlangs onverwacht versterking van de Russische Miss Earth Natalya Perverzeva. Zij noemde haar land een ‘bedelaar’ en een ‘zinkend schip’, dat ‘doodbloedt’ dankzij de hebzucht van enkele ‘uitverkorenen‘. “Mijn Rusland kan de ouderen en de weeskinderen niet helpen. Ingenieurs, artsen en leraren ontvluchten Rusland want er is niets om van te bestaan.”

De corruptie is zo extreem, dat er inmiddels zelfs een krant naar vernoemd is: ‘De Steekpenning’ (Vzyatka). Oprichter ervan is Eduard Mochalov, voormalig eigenaar van een boerderij waar ooit 150 mensen werkten. Mochalovs ellende begon toen hij zeven jaar geleden weigerde een agent smeergeld te betalen. Kort erna werd zijn kantoor bestormd door gewapende belastingambtenaren die in bezit waren van vervalste eigendomsbewijzen. Zijn klacht hierover deed hem acht maanden in de gevangenis belanden waarna zijn bedrijf verloederde. Pogingen om aandacht van Poetin voor zijn klachten te krijgen mislukten, inclusief een zelfverbranding buiten het Kremlin.
sticker Bribe Amsterdam center 2014 May corruption

Inmiddels heeft ‘De Steekpenning’ een oplage van 20.000 exemplaren en is Mochalov populair als ‘de journalist op kruistocht’. Afgeperste zakenmensen en ontevreden ambtenaren geven hem tips voor zijn artikelen, met krantenkoppen als “Als niemand schuldig is bevonden, is dat omdat ze al aan de macht zijn”. Zijn regio Chuvashia is dermate corrupt dat “eigenlijk het gehele lokale bestuur achter tralies hoort te zitten”. Zijn krant drukt hij in een nabijgelegen gebied, want in Chuvashia durft geen uitgever het aan. Toch gaat hij vol goede moed door met zijn missie, want “de mensen zijn klaar met de corrupte machthebbers en willen de waarheid weten.”

Hoe houden de Russen dit vol, vraag je je misschien af. Waar haalt men de moed vandaan om de criminaliteit in de top van het regime te bestrijden terwijl het je leven kan ruïneren?

~ Stalin asbak ~

~ Stalin asbak ~

Psycholoog Marilyn Murray wijdt dit aan de krachtige, moedige, loyale, creatieve en volhardende ‘Russische volksaard’, die door de geschiedenis heen zoveel meemaakte. In het artikel ‘How Self-Sacrifice Has Shaped the Russian Soul’ geeft ze een kort historisch overzicht van de laatste eeuw met zijn (burger)oorlogen, revoluties, hongersnoden en onderdrukking, waarna ze de Russische ‘survival mode’ beschrijft:

“Toen de Nazi’s Leningrad belegerden werd zelfs kannibalisme een manier tot overleven. (…) Een van de wijzen waarop Stalin heerste was de bevolking in onzekerheid houden. Hij regeerde door angst en verwarring. Tegenwoordig is die mate van terreur weliswaar afwezig, maar nog steeds kent het land veel ongezonde kenmerken van ‘verticale macht’ in een steeds geslotener systeem, waar burgers op vrijwel geen enkele legale manier verandering kunnen bewerkstelligen.”

Ondanks al zijn machtsmiddelen lijkt de kritiek op Poetin toch aan te zwellen. Zo zou het door hem gevoerde energiebeleid van Rusland ‘een groot Enron maken’ en zien commentatoren zijn campagne tegen corruptie vooral als een ‘show‘. “Het probleem is dat Kremlin-PR de realiteit vervangen heeft”, stelt politiek analist Georgy Bovt.

Ook in het buitenland groeit steeds meer weerzin tegen het regime van Poetin. Met name de aanpak van punkband ‘Pussy Riot’ wekte wrevel, maar bijvoorbeeld ook de moord op advocaat Sergei Magnitsky. Dit laatste heeft inmiddels in de VS tot een wetsvoorstel geleid dat – indien Obama het ondertekent – de vrijheid van enkele hooggeplaatste Russen ernstig kan inperken.

just like thieves graffiti Los Angeles 2011

Extra vervelend voor de corrupte elite is dat veel Europese landen waarschijnlijk het Amerikaanse voorbeeld zullen volgen.

De Russische regering heeft weliswaar gedreigd met ‘symmetrische tegenmaatregelen’ maar het is de vraag of die veel effect zullen sorteren, want welke Amerikaanse functionaris waagt het om bezittingen in het ‘onvoorspelbare’ Rusland te hebben? Zo bijt de corruptie zichzelf in de staart.

DF

Gerelateerd:

Poetin & Kirill: moderne afgoderij

Leningrad verbiedt opblaaspoppen-race

Onverwachte wending wetsvoorstel Rusland

Vice-premier Rusland: ‘Madonna is bejaarde hoer’

Rusland & Nigeria: boef boven boef

De bureaucratie is zoals een hond

Russische humor over corruptie

Vertrouw nooit een politicus!

Sociale dienst Rusland gijzelt kinderen om belastingschuld

Boeven en dieven


Tags:        |      |      |      |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>