Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Partij kiezen in de ‘Arabische Lente’?

graffiti Boycott Assad Amsterdam North 2014 April Syria

“Nu met Syrië en Egypte vind ik het niet eenvoudig om partij te kiezen”, zegt de 18-jarige jongen die net zijn HAVO afgerond heeft.

“Ik bedoel, kijk, in Egypte is de democratie simpelweg afgeschaft door het leger, maar anderzijds bakten die Moslimbroeders er ook weinig van. Het Syrische regime op zijn beurt is bepaald niet beroemd om zijn respect voor de mensenrechten, terwijl sommige groepen rebellen ook de meest waanzinnige misdrijven begaan. Voor wie moet ik dan kiezen?”

sticker niqab  Amsterdam nikaab islamEen verwarring zoals deze jongen ervaart bestaat bij velen die over de Arabische Lente schrijven of de gebeurtenissen becommentariëren onder artikelen op websites.
sticker viva the regime Amsterdam center August 2013

De protesten tegen Moebarak vond ikzelf geweldig mooi om te zien, evenals de opstand tegen het regime van de Syrische dictator Assad.

In Egypte bekroop me echter al snel een ongemakkelijk gevoel toen de Moslimbroeders ineens de generaals steunden bij het referendum over de Egyptische grondwet, waarmee ze hun machtspositie dachten veilig te stellen.

Ook het verlagen van de huwelijksgerechtigde leeftijd naar 13 en allerlei extreem geweld tegen vrouwen vervulden me niet van vertrouwen in het religieus-politieke leiderschap.

sticker protest plus machine-gun Baltic region

Het Noord-Afrikaanse land werd sindsdien enkele kerkhoven rijker en Moebarak is inmiddels weer een vrij man.

In Syrië is de situatie – nog afgezien van de mediamanipulatie waaraan de verschillende partijen zich schuldig lijken te maken – zo mogelijk nog oneindig veel complexer.

sticker only yes means yes Amsterdam Runstraat 2013 photo Maarten BranteZonder twijfel heeft het regime er zijn barbaarse kanten, maar tegelijkertijd kiezen waarschijnlijk zelfs de meeste soennieten nog eerder de kant van president Assad dan voor de kannibalen van het ‘al-Nusra Front’ en aanverwante bendes. Minderjarige straatverkopers executeerden ze voor de ogen van hun ouders en het lot van krijgsgevangenen die in hun handen vallen zal ongeëvenaard gruwelijk zijn.

Sommige imams die de Arabische strijders inspireren menen dat meisjes en vrouwen simpelweg als slaven ‘gebruikt’ mogen worden, waardoor sjiieten, christenen, Koerden en andere minderheden in het land redelijk massaal de zijde van het regime lijken te hebben gekozen.

Uiteraard maakt het voor de situatie ter plaatse geen enkel verschil voor wie de gemiddelde Nederlander ‘partij kiest’, hooguit vertroebelt zoiets het vormen van een zo objectief mogelijk beeld ervan.

De Egyptische Moslimbroeders zijn voorlopig duidelijk niet in staat het leger uit zijn machtspositie te dwingen, net zo min als het voor Assad mogelijk is binnen afzienbare tijd de controle over het gehele Syrische grondgebied te herkrijgen.

graffiti reporter shower Baltic region

Voor de ‘islamitische gordel’ van Marokko tot aan Pakistan geldt waarschijnlijk dat geleidelijke verandering de meest humane oplossing zal bieden, maar helaas kan in die regio alleen al het bepleiten van basale mensenrechten iemand lange tijd achter tralies doen belanden. Of erger.

DF

Gerelateerd:

Rambo 4 & de Revolutie in Libië

Tunesië: feminisme & fundamentalisten

Meisjes naakt op auto’s gebonden & met mes verkracht

Syrië: na moord dreigt escalatie tussen FSA en al-Qaida

Broederschap Egypte: ‘mediabeleid leger = duisternis’

Leider Alawieten: ‘Libanon kan exploderen’

Syrië: massamoord in Hula ‘onder valse vlag’?

Moslimbroederschap Egypte schiet in eigen voet

(of zie voor een volledig overzicht de tags hier beneden)


Tags:        |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>